Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
K-märkt forskarby i Arktis
Tis 22 feb 2011 kl 12:10
I världens nordligaste samhälle samsas forskare från hela världen, dessutom forskare inom en rad discipliner. -När du går ut från husen går du mitt i ett laboratorium, säger Roger Jakobsen som är VD för... bolaget som driver forskningsbyn. Men med sitt fantastiska läge vid Kongsfjorden och med massvis av K-märkta byggnader i olika färger är Ny-Ålesund också en flitigt besökt turistort.

Förutom all personal som framförallt sommartid kommer till de elva permanenta forskningsstationerna i Ny-Ålesund finns det forskare från ytterligare en rad länder som regelbundet forskar i Ny-Ålesund.

–Det är förstås en del problem när så många forskare från så olika kulturer och med så olika intressen forskningsmässigt ska samsas på en relativt liten yta, säger Roberto Sperapani som är föreståndare färVigibile Italia, den italienska forskningsrådets station i Ny-Ålesund.

På platsen verkar bl a botanister, ornitologer, geologer, hydrologer, glaciologer, meteorologer – ja listan är mycket lång.

–Men jag tycker ändå att vi med tanke på den stora mängden olika forskare här klarar av att arbeta tillsammans här ganska bra, säger Roberto Sperapani.

Kim Holmén, svenskfödd forskningsdirektör på Norsk Polarinstitutt ser dock Ny-Ålesunds mångfald av forskning och forskare som en stor möjlighet.

–Tillsammans driver vi projekt och kommer längre i forskningen än vad vi hade gjort om vi forskat på egen hand, säger Kim Holmén.

Han understryker också Ny-Ålesunds roll som brobyggare mellan forskare och länder från olika delar av världen, t ex mellan Asien och Europa.

–Ny-Ålesund spelar en mycket större roll än man kan tro, säger Kim Holmén.

Med sin historia, sin bebyggelse, det naturliga läget och rollen idag som internationellt polarforskningscentrum gör förstås också Ny-Ålesund till en attraktiv turistort. Enda sättet att få besöka platsen som icke-forskare är att åka med en kryssning runt Spetsbergen – fartygen på dessa kryssningar angör i regel Ny-Ålesund. Under en säsong kommer 30 000 turrister till byn och ibland så många som 3 000 samtidigt – en massiv närvaro som förstås inte gagnar forskningen på platsen just den när den inträffar.

–Men inkomsterna från kryssningstrafiken hjälper oss att hålla forskarnas kostnader här uppe så låga som möjligt, berättar Roger Jakobsen, VD för Kings Bay AS, det statliga norska bolag  som äger och driver hela byn Ny-Ållesund.

Medverkande: Nick Cox, stationschef British Antarctic Survey; Roberto Sperapani, stationschef Italienska Forskningsrådet (CNR); Roger Jakobsen, VD Kings Bay AS; Kim Holmén, forskningsdirektör Norsk Polarinstitutt.

Redaktör: Mats Carlsson-Lénart.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".