Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Polarforskarnas eldorado
Mån 21 feb 2011 kl 12:10
Ett gammalt gruvsamhälle vid en vacker fjord är förutom att det är världens nordligaste by också en mycket eftertraktad plats bland polarforskare från hela världen. Ren luft, nästan helt bilfritt och inte... heller signaler från mobiler och trådlösa nätverk som stör forskningen. I två program, måndag 22.2 och tisdag 22.2 besöker vi Ny-Ålesund (en del av materialet sändes i program i höstas).

Ny-Ålesunds position är 78° 55´ N, 11° 56´ E. Längre norrut än någon annan plats med permanent befolkning. De enda mänskliga utposter som ligger längre norrut är militärbasen Alert i Kanada och Station Nord på Grönland, känd som bas för Siriuspatrullen.

Ny-Ålesund ligger mycket vackert vid Kongsfjorden på Spetsbergens västra kust. Orten grundades som gruvsamhälle på 1910-talet men efter flera svåra gruvolyckor stängdes gruvorna 1962.

Sakta men säkert blev Ny-Ålesund i stället ett polarforskningscentrum. Norsk Polarinstitutt etablerade en forskningsstation på platsen 1968 och nu finns 11 permanenta forskningsstationer i byn. Den senaste är den indiska stationen som öppnade 2008.

Sommartid kommer så många som 150 forskare till Ny-Ålesund från en rad olika länder. Djur, växter, is, vatten, fisk, fåglar, berg och luft – allt utforskas i Ny-Ålesund, som är känt för sin rena luft och nästan helt utan störningar från t ex biltrafiik och trådlös kommunikation.

Vi besöker Zeppelin-stationen som ligger på ett berg 500 meter ovanför själva byn. Zeppelin är en välbekant klimat- och miljöövervakningsstation som delvis finansieras och drivs av Sverige genom Naturvårdsverket och Stockholms universitet.

I programmet medverkar bl a Kim Holmén, svensk miljöforskare som sen 2004 håller en av de högsta befattningarna i den ärevördiga norska polarforskningen. Holmén är forskningsdirektör vid Norsk Polarinstitutt i Tromsö och som sådan en tongivande person i Ny-Ålesund.

Vi följer med honom i linbanan från Ny-Ålesund och upp på Zeppelinfjället där det sen 1989 finns en luftforskningsstation. I den vetenskapliga världen för sina långa mätserier av tillståndet i Arktis.

Medverkande: Kim Holmén, forskningsdirektör Norsk Polarinstitutt; Jack Kohler, glaciolog Norsk Polarinstitutt

Redaktör är Mats Carlsson-Lénart.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".