Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Journalistrollen ifrågasatt: Vem är journalist när journalismen vittrar bort?
Lör 19 feb 2011 kl 16:00
"Den stora upplösningen: Vem är journalist när journalismen vittrar bort? Och varför?" Det är rubriken på ett av tre kapitel i Simo:s senaste skrift "Vad väntar runt hörnet - om journalistrollens kris... och förändring", som kapitlet beskrivs på bokomslaget. Författare är Anders Mildner - känd nätdebattör och frilansjournalist. Och hans inlägg om journalistrollen skapar nu het debatt, åtminstone på nätet.

Men vad är det egentligen Anders Mildner säger? Minskar eller ökar behovet av journalister? Och vem är egentligen journalist?

Stiftelsen för mediestudiers (Simos) skrift kom ut före jul.

Viss irritation under en debatt på JMG i Stockholm...

Men det var först under en diskussion om journalistrollen på JMK i Stockholm (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet) för ett par veckor som det uppstod viss irritation  mellan paneldeltagare, studenter och lärare. 

...följs nu upp av många inlägg på nätet  

Anders Mildner var inbjuden som huvudtalare. Och det var hans inlägg som skapade debatt. En debatt som sen tagit ordentlig fart på Journalistens webb, i bloggar och på twitter. 

Däremot är det helt tyst i de traditionella medierna. Kanske är ämnet för känsligt? Eller bara ointressant?

Försöker hitta svaren i historien

Men hur framtidens journalist måste fungera och utbildas borde vara av största intresse. Därför har vi bjudit in Anders Mildner för ett samtal.

Han går tillbaka i historien för att försöka få en bild av hur journalistrollen har formats. Och hur den tecknats i dåtidens populärkultur.

Låg status men samtidigt hjältar som utför bragder

Och journalistens status har pendlat mellan att vara en ganska suspekt figur till mer av en hjälte. Av allmänheten ändå ofta sedd med visst förakt.  

Samtidigt har journalistidealet varit den sanningssökande, lite luggslitna figuren som aldrig låter sig hindras i sin jakt på att avtäcka korruption och oegentligheter.

Århundradets journalist håller inte i framtiden  

Men nu är tiden ute för journalisttyper som Wilhelm Moberg, som korades till förra Århundradets journalist av Publicistklubben.

I framtidens nätsamhälle behövs det journalister med helt andra kvalifikationer, enligt Anders Mildner.

Tidigare mediekonsumenter söker andra filter? 

De är redan utsatta för hård konkurrens från alla möjliga håll via nätet. Kanske behövs inte ens den invanda typen av filter mellan makt och medborgare längre? 

Du som vill ta del av diskussionen om framtidens medier kan klicka dig in på  - Sveriges Radios vd-ars bok på nätet, som hela tiden fylls på. 

Och just inlägg där om journalistrollen hittar du bland annat.

Anders Mildner höll dessutom ett långt anförande om saken på sin arbetsplats "Stora Esplanaden" i Lund. Med efterföljande diskussion.

Här är en till en film från det hela som fixats av Joakim Jardenberg.

         

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".