Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
DNA-jakten som kom in i värmen
Ons 28 okt 2015 kl 12:10
Modigare forskare och förbättrade laboratorietekniker. Det har gett nya möjligheter att studera riktigt gammalt DNA även från varmare platser för att lära känna människosläktingar som neandertalarna.

Jakten på DNA från sedan länge döda människor handlar om att få en bättre bild av genetiken hos våra tidiga släktingar, som exempelvis neandertalarna.

Det handlar också om att vi ska lära oss mer om hur människor har vandrat kors och tvärs över världen för tusentals år sedan.

Mattias Jakobsson är professor i genetik i Uppsala. Han berättar att teknikerna för att utvinna och analysera riktigt gammalt DNA har utvecklats under de senaste åren.

Forskarna vågar nu också göra fler försök att utvinna DNA från vissa arkeologiska fyndplatser, även om de skulle ha misslyckats de första gångerna.

Det här gör att vi nu kan förvänta oss att få se analyser av arvsmassan från våra förfäder även från varmare delar av världen. Detta trots att DNA-molekylerna bryts ner fortare där det är varmt jämfört med områden där det är kallare.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".