Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
DNA-jakten som kom in i värmen
Ons 28 okt 2015 kl 12:10
Modigare forskare och förbättrade laboratorietekniker. Det har gett nya möjligheter att studera riktigt gammalt DNA även från varmare platser för att lära känna människosläktingar som neandertalarna.

Jakten på DNA från sedan länge döda människor handlar om att få en bättre bild av genetiken hos våra tidiga släktingar, som exempelvis neandertalarna.

Det handlar också om att vi ska lära oss mer om hur människor har vandrat kors och tvärs över världen för tusentals år sedan.

Mattias Jakobsson är professor i genetik i Uppsala. Han berättar att teknikerna för att utvinna och analysera riktigt gammalt DNA har utvecklats under de senaste åren.

Forskarna vågar nu också göra fler försök att utvinna DNA från vissa arkeologiska fyndplatser, även om de skulle ha misslyckats de första gångerna.

Det här gör att vi nu kan förvänta oss att få se analyser av arvsmassan från våra förfäder även från varmare delar av världen. Detta trots att DNA-molekylerna bryts ner fortare där det är varmt jämfört med områden där det är kallare.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".