Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Följ med Kino till Berlins filmfestival
Fre 18 feb 2011 kl 18:15
Kinoredaktionen är den här veckan på Berlinalen, Berlins internationella filmfestival. På lite drygt 40 minuter lotsar vi dig runt på en festival där man lyckas kombinera glamour med politik och filmiska... experiment. Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA är ett återkommande tema på årets festival. Finländaren Mika Kaurismäki har gjort dokumentären "Mama Africa" om Miriam Makeba. Svenske Göran Hugo Olsson har hittat material i svenska arkiv som blivit "The Black Power Mixtape 1967-1975" medan "Sing your song" handlar om artisten Harry Belafontes kamp emot orättvisor. Rasfrågan är också närvarande i tävlingsfilmen "Yelling to the Sky", regisserad av Victoria Mahoney. Lisa Bergström har sett filmerna och talat med några av regissörerna. Regissören Göran Hugo Olsson var inbjuden som festivalens gäst. I sin ljuddagbok har han samlat erfarenheter och tankar om cocktailpartyn, mötet med publiken och framtidens filmpolitik. Det finns plats även för icke-etablerade filmare på Berlins filmfestival. På Berlinale Talent Campus kan nya, unga talanger från hela världen träffas och inspireras. Lisa Bergström träffade egyptiske Tamer Ezzat och pratade med honom om filmens framtidsutsikter i hemlandet. Forum Expanded är festivalens satsning på det som befinner sig i gränslandet mellan film och konst. Bland annat den svenska konstnären Annika Larssons videoinstallation Blind. En blindfotbollsmatch som är en reflektion kring hur seende använder sin syn. En av de svenska kortfilmarna som tävlar i Berlin är Mario Adamson som har gjort "Jag är rund" En leranimation om att vara rund i en värld full av fyrkantiga former. Invigningsfilmen i Berlin för drygt en vecka sedan var bröderna Coens westernrulle "True Grit". Hör Lars Lönroths klassiker om den gamla versionen av True Grit från 1969, med John Wayne i huvudrollen. Lasse Hallström kom till Berlin för att berätta att han nu återvänder till den svenska filmindustrin för att filmatisera Lars Keplers "Hypnotisören".
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året 2015 Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".