Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Jakten på masken trappas upp
Fre 18 feb 2011 kl 15:00
Statens veterinärmedicinska anstalt trappar nu upp jakten på rävens dvärgbandmask. Det är en parasit som hittades för första gången i Sverige i söndags i en räv i Bohuslän. Rävens dvärgbandmask kan också... infektera människan. Man riskerar att bli mycket sjuk, i värsta fall kan man dö. Nu har SVA undersökt nio rävar som kom från samma område i Bohuslän. Det visar sig att ingen av dem bar på smittan. Men arbetet med att undersöka rävar fortsätter.

Betong verkar vara bra för hälsan. I veckan började Väg och transportforskningsinstitutet, VTI, studera hur mycket partiklar som frigörs från betongvägar. Studier i fält har visat att det blir färre hälsofarliga partiklar ifrån vägar byggda av betong, jämfört med asfalt. Nu vill man se om det också gäller i laboratoriemiljö.

Till Mexikos stillahavskust kommer varje vinter flera tusen knölvalar för att föda sina ungar. Knölvalen är en av de valarter som återhämtat sig bäst tack vare det internationella förbudet mot valjakt. Nu ska vi till Flaggbukten i Mexico, dit kommer det alltfler högdräktiga knölvalar för varje vinter som går. De mexikanska valforskarna som arbetar i Flaggbukten identifierar valarna med hjälp av fotografier av valarnas stjärtar. Varje stjärt är lika unik som ett fingeravtryck.

Hyderabad i Indien har drabbats av mycket allvarlig miljöförstöring på grund av utsläpp från läkemedelsfabriker, läkemedelsfabriker som levererar billig medicin till bland annat Sverige. Det har Ekot rapporterat i veckan. Enligt en ny svensk studie har man i vatten och i bottensediment i Hyderabad, nedströms fabrikerna, hittat stora mängder kemikalier och höga halter av bakterier som blivit resistenta mot antibiotika. En av forskarna docent Joakim Larsson från Göteborgs Universitet, berättar om konsekvenserna av utsläppen och att problemen finns på många ställen i världen.

Igår invigdes världens största vetenskapskonferens, årligt återkommande. Den heter AAAS, American Association for the Advancement of Science. Forskare från hela världen kommer till Washington för att berätta om sin forskning och diskutera med kollegor och med bla journalister. Lotta Skoglund är Vetenskapsradions utsända på AAAS.

Redaktör Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.sr

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Igår kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 15 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 08 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 01 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 25 aug kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".