Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Protester mot stadsomvandling i Hamburg
Tis 15 feb 2011 kl 14:00

Flera före detta industristäder försöker fräscha upp sina varumärken och saluföra sig som kreativa miljöer. Längst har kanske Hamburg gått, där Europas största stadsomvandlingsprojekt just nu pågår: ”Hafen City”. Men sedan ett år tillbaka har de konstnärer som skulle skapat en kreativ atmosfär i staden, börjat protestera. I Obs berättar sociologen Catharina Thörn om en ny bok av en av initiativtagarna till protesterna: konstnären Cristoph Schäfer.

Litteratur: Schäfer, Cristoph: The city is our factory. Spector Books, 2010
Länk:

I Stockholm går som bekant just nu Henrik Schyfferts och Fredrik Lindströms krogshow ”Ljust & Fräscht”, som handlar om svenskarnas inredningshysteri. I P1:s Kulturnytt sade Anneli Dufva att de lyckas göra en klyftig och rolig show, även om den är begränsad till ”ett litet, litet hörn av världen – Stockholms Bostadsmarknad”. Men, härifrån Malmö vill vi vittna om att det speciella bostadsmarknadssspråk som Lindström och Schyffert driver med inte bara kommit i självsvängning i Stockholm, utan också i allra högsta grad i Malmö, och de som predikar flitigast på detta nya språk är förstås mäklarna. Om detta vet Malin Krutmeijer alltför mycket.

Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se
Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".