Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin

Lyhörda experter kan bättre övertyga vaccinskeptiker

Fre 06 nov 2015 kl 13:20
Vaccin mot livmoderhalscancer orsakar inte ovanliga följdsjukdomar, slår den europeiska läkemedelsmyndigheten fast. Men frågan är om det kommer att övertyga alla om att deras döttrar bör ta vaccinet. Myndigheter... och sjukvård behöver bli ödmjukare och lyhördare i sin kommunikation kring de befarade biverkningarna med vaccin, menar Jessica Nihlén Fahlquist som forskar i medicinsk etik vid Uppsala universitet.

Under senaste månaderna har det varit mycket uppmärksamhet kring en mystisk sjukdom med förkortningen POTS, nu senast i radions Kaliber. Sjukdomen ger stark hjärtklappning, yrsel, svimningar och värk.  Men enligt europeiska läkemedelsmyndigheten EMA finns det ingen koppling mellan sjukdomen och hpv-vaccin. Sveriges radios Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent har utforskat vad som ligger bakom misstankarna bland annat i Danmark där över 1000 flickor som varit friska sedan plötsligt bara svimmat, har superont och får svårt att ens gå i skolan?

I programmet hör vi också om forskning kring hur mekanismer bakom främlingsfientlighet verkar finnas inbyggda i våra hjärnor, om varför en liten solstorm orsakade stora flygstörningar och om vad som enligt en expert utmärker Queen-soundet, lagom till 40-årsjubileet för gruppens mest storslagna verk ”Bohemian Rhapsody”.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 19 maj kl 14:03(45 min)
Fre 12 maj kl 14:03(45 min)
Fre 05 maj kl 14:03(45 min)
Fre 28 apr kl 14:03(45 min)
Fre 21 apr kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".