Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Blicken kan avgöra mänskligt möte
Fre 13 nov 2015 kl 13:20
Att ögonkontakt är viktigt i ett möte mellan två människor har nog de flesta av oss en känsla för, men hur viktigt det är märker Veckomagasinets reporter först när han konsekvent undviker ögonkontakt i... ett möte med en ny människa som han dessutom ska intervjua, på temat ögonkontaktens betydelse under samtal.

För Jens Edlund på KTH har just fått anslag till ny forskning på det området. Det är grundforskning, men resultaten kan också användas för att få robotar som kan interagera med människor på ett naturligt sätt.

Än så länge har robotarna inte vett att bete sig som folk, säger Jens Edlund, men vår reporter känner efter mötet att det borde han själv kanske ha kunnat göra.

I veckomagasinet hör vi också om det nya testet för prostatacancer, om Finland som är först i världen med att nu fatta beslut om modell för slutförvaring av kärnavfall, och om hur flugor kan hjälpa oss människor att hitta de eftertraktade tryfflarna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Mjuka män är ett tema i veckans magasin. Ny forskning visar nämligen att män kan faktiskt må extra dåligt av influensa, och för 200 år sedan uttryckte män sin vänskap sinsemellan i mycket romantiska...

Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".