Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Smakernas återkomst. Kanske...
Tor 19 nov 2015 kl 10:03
Vart tog smaken på råvarorna vägen? Och är de på väg tillbaks? Vad är The Dorito Effect? Och kan en kålrot smaka saffran?

– Sedan andra världskriget har råvarorna tappat i smak, säger den kanadensiske journalisten Mark Schatzker. Samtidigt har smaksättningindustrin blivit allt duktigare på att tillverka smaker.

I den uppmärksammade boken The Dorito Effect fördjupar han sig i smakerna. Varför smakar mat överhuvudtaget? Varför smakar skräpmaten så mycket? Och varför är hans bok uppkallad efter ett amerikanskt majschips?

Råvarorna smakar mindre, samtidigt är vi som besatta av smaker. Produkter med nya smaker lanseras hela tiden. Choklad, yoghurt, bubbelvatten – allt smakar mer! Och på etiketterna står det "bara naturliga smakämnen". Men det håller inte Mark Schatzker med om.

Och samtidigt finns det folk som ägnar sig åt råvarorna. Som Kålrotsakademien. Tidigare i höstas bjöd de in till provsmakning av 29 sorters gamla kålrotssorter på Grand Hotel i Stockholm. Meny var där och provsmakade tillsammans med bland andra kocken Stefan Eriksson. Gamla svenska kålrötter – ja, kålroten är svensk – med namn som Klint Karin, Farfar och Östgöta 2.

Växtförädlaren Matti Leino förklarar vart smakerna tagit vägen i det moderna jordbruket.
Och grönsaksodlaren Mikael Jidenholm menar att det finns en hel värld med spännande smaker…

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Meny
Tor 29 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 22 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 15 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 08 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 01 jun kl 10:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".