Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Omura letar skatter i naturen
Ons 18 nov 2015 kl 12:10
I ett jordprov gjorde den japanske forskaren Satoshi Omura en viktig upptäckt. Upptäckten har nu lett till ett Nobelpris i medicin för behandlingen mot sjukdomarna flodblindhet och elefantiasis.

I ett jordprov gjorde den japanske forskaren Satoshi Omura en viktig upptäckt under 1970-talet. Upptäckten har nu lett till att han i år belönas med ett Nobelpris i medicin för behandlingen mot sjukdomarna flodblindhet och elefantiasis.

Det han hittade var en sorts bakterie som producerar ämnena avermektiner. De här ämnena vidareutvecklades sedan på ett läkemedelsbolag till läkemedelssubstansen ivermektin.

Satoshi Omura har hunnit fylla 80 år men han jobbar fortfarande varje dag på Kitasato Institute for Life Sciences i Tokyo. Här går hans kollegor kemisten Toshiaki Sunazuka och mikrobiologen Atsuko Matsumoto i Nobelpristagarens fotspår och försöker hitta ännu fler nya ämnen i naturen som skulle kunna bli till nya läkemedel i framtiden.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".