Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Kinesisk oro över egna läckor
Tor 20 jan 2011 kl 14:00
När Wikileaks först började läcka ut hemligt material om USA från krigen i Irak och Afghanistan beskrev kinesisk media ofta webbplatsen i positiva ordalag. Men när läckor även började beröra Kina ändrades... tonen. I Frankrike synliggör Wikileaks hur relationen mellan Frankrike och USA förändras över tid.

Även om de styrande i Kina hittills lyckats göra Wikileaks otillgängligt för kinesiska användare av Internet, så diskuteras Wikileaks i Kina – där regeringen också har anledning att oroa sig över egna läckor, rapporterar Jan Olof Nilsson från Kina.

Wikileaks handlar inte bara om enskilda avslöjanden utan också om långvariga relationer mellan olika länder, och om hur de förändras över tid. Här är Frankrike ett intressant exempel, som Ingmarie Froman berättar om i dagens Obs.

När USA misstänker att Frankrike tänker minska sitt åtagande i Afganistan, får Barack Obama rådet att sockra samtalen med Nicolas Sarkozy: ”Flattery would lead very far”.

Länkar:
Perry Link: “Waiting for Wikileaks: Beijings Seven Secrets”, ur New York Review of Books blogg, publicerad 19 augusti 2010

Producent: Pernilla Ståhl pernilla.stahl@sr.se
Programledare: Fredrik Pålsson fredrik.pålsson@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".