Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Einsteins relativitetsteori fyller 100 år
Ons 25 nov 2015 kl 12:10
Idag för 100 år sedan beskrev Albert Einstein sin allmänna relativitetsteori. Gravitation är inget annat än en krökning av rumtiden. Einsteins insikt kom att få betydelse för hela vår världsbild. Missa... inte ljudklippet när Einstein pratar om teknologi

I 200 år hade Newtons beskrivning av gravitationen gällt: Gravitationen var enligt Newton en attraherande kraft som drog till exempel himlakroppar mot varandra. Hans beskrivning fungerade väl för att beskriva planeternas rörelser.

Men några avvikelser fanns, som inte gick ihop med Newtons gravitation. I en föreläsning den 25 november 1915 för den preussiska vetenskapsakademin visade Einstein att gravitationen inte alls är en kraft, utan en konsekvens av att massa kröker rumtiden.

Hur påverkade den insikten sin tid och hur har den påverkat vetenskapen under de hundra år som gått sedan dess?

Vetandets värld gästas av Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid  Uppsala universitet och Thord Silverbark, lektor idé- och lärdomshistoria Stockholms universitet, i samtal om Einsteins omvälvande gravitationsteori. 

Vi hör också ett reportage från en forskningsanläggning där man vill hitta något som Einstein förutsåg, men som ingen ännu kunnat direkt uppmäta, nämligen gravitationsvågor.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".