Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Guy Bourdin – surrealistiskt stilsäker modefotograf
Fre 27 nov 2015 kl 10:03
Guy Bourdin (1928-1991) har kallats för misogyn, sexistisk, våldsförhärligande och mörk, men allra mest för en genialiskt banbrytande modefotograf.

Guy Bourdin styrde med sin stil om sättet att skildra mode på. Med sin skarpa blick, sinne för satir och djupa kärlek till både serietidningar och surrealism, kom han att ställa förutfattade meningar om hur mode ska skildras på ända. Ofta bokstavligen.

På många av Guy Bourdins bilder är kvinnokroppen nämligen reducerad till en rumpa och ett par ben som sprattlar hjälplöst, sticker fram under ett täcke eller ligger på en grushög. De ser inte sällan livlösa ut. Även om de har strumpor, och skor, på fötterna. Bilderna genomsyras ofta av en underliggande känsla av att en katastrof ruvar runt hörnet, eller just har hänt, men ändå – eller kanske just därför – är det svårt att slita blicken från dem.

Guy Bourdin jobbade som en besatt och strävade ständigt efter en perfektion som han aldrig tyckte sig uppnå. Han kunde stampa med foten i marken som en grinig unge när det inte gick hans väg. Guy Bourdin var känd för sina excentriska personlighetsdrag, något som inte minst de han arbetade tillsammans med kan vittna om. Och några av dem var faktiskt svenskar. I veckans program pratar vi med två personer som har arbetat med Guy Bourdin – makeupartisten Brigitte Reiss-Andersen och AD:n Kurt Lundkvist.

Vi träffar också Guy Bourdins son, Samuel Bourdin, som idag är ansvarig för sin pappas fotoarv. Och så pratar vi med fotografen Märta Thisner, som fotar människor inom populärkultur, mode, konst och musik. För henne har Guy Bourdin alltid varit en påminnelse om att mode är en plats där man kan experimentera och bryta mot regler.

Veckans gäst är Anders Wester, art director med lång erfarenhet av reklambranschen.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil
Stil
Fre 11 aug kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 04 aug kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 28 jul kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 21 jul kl 10:03(55 min)
Stil
Fre 14 jul kl 10:03(55 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".