Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nobelpriset hängde på en skör tråd
Fre 27 nov 2015 kl 12:10
En förmögen dynamituppfinnare. En sista vilja som skulle slå världen med häpnad. Det är upptakten till ett långt drama om Alfred Nobels testamente.

Alfred Nobel anses ha börjat fundera på vad som skulle hända med hans allt större tillgångar efter sin bortgång redan år 1888. Då dog hans bror Ludvig, men pressen missuppfattade och skrev att det var dynamitens uppfinnare Alfred Nobel som gått bort.

Alfred Nobel fick läsa nekrologer över sig själv och det var inte alla som var smickrande, då Nobels bidrag till vapenteknikens och krigföringens utveckling också lyftes fram.

Det testamente som Alfred Nobel skrev under och lät fyra herrar bevittna på Svensk-Norska klubben i Paris den 27 november 1895 skulle slå världen med häpnad när det blev känt i början av 1897, någon månad efter Nobels död.

Men testamentet var skrivet av Nobel själv, utan juridiskt bistånd, och ansågs bräckligt formulerat. De personer som Nobel tilldelat rollen som testamentsexekutorer, Ragnar Sohlman och Rudolf Liljeqvist, fick en mycket svår uppgift att genomföra Nobels sista vilja.

Bland motståndarna fanns delar av den nobelska släkten, kung Oscar II och inledningsvis även de flesta av de akademier och instanser som Nobel angett skulle utse pristagarna.

Det blev ett flera år långt drama men år 1900 kunde Nobelstiftelsen bildas och 1901 utdelades de första Nobelpriserna i Stockholm och Kristiania.

I programmet medverkar Hans Johansson, museichef på Nobelmuseet i Karlskoga som utgörs av Björkborns herrgård, Alfred Nobels svenska bostad de sista åren av sitt liv och Ulf Larsson, intendent på Nobelmuseet i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 10 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".