Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Klimateffekter när jorden blir varmare
Tor 26 nov 2015 kl 12:10
Vad innebär det om jordens medeltemperatur blir två eller tre grader varmare? Meteorologiforskaren Michael Tjernström förklarar vad vi vet och inte vet om effekterna av temperaturökningen.

2015 ser ut att bli det varmaste året hittills på jorden.

Enligt NASA var oktober månad i år mycket varmare än normalvärdet, och det har inte hänt tidigare.

Jorden är nu en grad varmare än när mätningarna började. Det är dock svårt att med säkerhet förutse hur temperaturförändringar och andra klimateffekter påverkar varandra.

– Vi har massor av överraskningar kvar, det brukar kallas "unknown unknowns". Vi vet vad vi vet, och vi vet ganska mycket om det vi inte vet. Men vi kan inte säga något om det vi inte ens vet att vi inte vet, säger Michael Tjernström som är professor i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms Universitet

En förklaring till årets rekord är att väderfenomenet El Nino just i år är ovanligt kraftfull och påverkar temperaturerna uppåt. Men trenden är tydlig och stigande, berättar Michael Tjernström i podden Klimatmötet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".