Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Ett avsnitt från Karlavagnen
Vad är det för vits med humor?
Tor 26 nov 2015 kl 21:40
Kan man inte så här i novembermörkret ibland känna sig riktigt utsvulten på ett riktigt härligt gapskratt så hjärnan piggnar till. Å inte då efter någon dålig göteborgsvits som t.ex, vad heter ljuset på... nya Ullevi, jo sportlight. Vad tycker du är roligt och vad skrattar du åt? Det skall kvällens Karlavagn handla om. Ring 099-110 90 i kväll och prata med Leif Hedegärd i Göteborg eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

De senaste veckorna har vi kunnat följa hur komiker gått över någon slags osynlig gräns. Senast i tisdags skrev humorduon Far och Son på sociala medier att de ” dödat en pojke i Kambodja”. Inte alls kul, tyckte TV4 som är kanalen som visar Far och Sons realityserie just nu. Men hur var det nu, skall man inte få skämta om vad som helst? Komikern Özz Nujen sa i samband med en av hans föreställningar att det är svårt att försöka vara rolig och än svårare i en farlig, sorglig och en alltmer orolig värld... men desto viktigare är det då att försöka.

Hur kul är du själv? Sneglar du med lite avund på den där roliga tjejen på festen, hon som får alla att skratta? Eller killen på jobbet som lyckas få vilken tråkig vardagsuppgift som helst att bli ett skämt? Och har du vänner eller släktingar som skall skämta om allting trots att det inte är någon som uppskattar dessa lustigkurrar med sin klämkäcka skämt som de återanvänder ändlöst många gånger. Skrattar du då lite krystat med eller vad gör du? Går humor att träna upp som vilket sinne som helst? Eller är det en egenskap man har, vad tror du om det? Skrattet har vi människor i alla fall gemensamt. Det finns tom en världsskrattdag den 1 maj då temat är låt skrattet bullra runt hela vårt klot för en bättre, mänskligare och vänligare värld.

Chefer har mycket att lära av komiker. Det tycker ­Karin ­Adelsköld, som coachar företags­ledare i att använda humor för att bli bättre ledare. Karin finns med i kvällens program och berättar om detta Maud Brandin heter kvinnan som tog skratterapin till Sverige. Idag leder hon skrattgrupper och utbildar även nya skrattinstruktörer. Hon har haft skrattgrupper hos såväl Regeringen, Volvo som IKEA som ett sätt att öka arbetsglädje och motivation. Maud finns också hon med i kvällens program för att berätta om detta. Även de gamla grekerna hade kul. Den brittiska antikforskaren Mary Beard konstaterade häromåret att påfallande många av de 260 skämten i den antika grekiska humorantologin ”Filogelos” (sammanställd på 300-talet e.Kr) fortfarande är gångbara och nämnde en engelsk ståuppkomiker som under ett framträdande uteslutande drog vitsar från denna samling.

Ring till Leif Hedegärd  i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.41
  Michael Cretu - Samurai
  Bolag: EMI
 • 21.57
  Ida Wiklund - Mellan Dröm Och Verklighet
  Kompositör: Ida Wiklund
  Bolag: P3 Osignat
 • 22.12
  Cat Stevens - Can't Keep It In
 • 22.31
  Third World - Now That We've Found Love
 • 22.44
  Jennifer Brown - Faller
  Kompositör: Günthardt. Brown/Günthardt
 • 23.07
  Black Jack - Inget Stoppar Oss Nu
  Album: Black Jack
  Bolag: Frituna
 • 23.12
  Lukas Graham - Seven Years
  Kompositör: L Forchhammer/S Forrest/M Ristorp
  Bolag: Universal
 • 23.24
  Lynn Anderson - Rosegarden
  Album: Super Oldies, The Seventies Vol. 1
  Bolag: Bridge
 • 23.47
  Tracy Chapman - Baby Can I Hold You
  Album: Tracy Chapman
  Kompositör: CHAPMAN
  Bolag: Elektra
 • 23.51
  Carole King - You've Got A Friend
  Album: 12-111.274-04 ***TAPESTRY*** Utgiven:
  Kompositör: Carole King
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Karlavagnen
Hur fixar du värme i höstrusket? Fre 17 nov kl 21:40(140 min)

Det börjar bli mörkt, det blåser kalla vindar och många av oss känner sig frusna. Hur gör du för att hålla värmen i kärlekslivet? För att hålla liv i livet?

Att aldrig ge upp Tor 16 nov kl 21:40(140 min)

Trots attack efter attack från italienarna gav sig aldrig Sverige. Och efter 90 minuters pärs kunde de kvittera ut biljetten till fotbolls-VM. När satsade du allt och fortsatte, trots hinder och...

Löftet jag fick äta upp! Ons 15 nov kl 21:40(140 min)

I måndags blev Sverige bragdartat klara för VM i fotboll. Då rakade lagkamraterna av kapten Andreas Granqvist håret, eftersom han hade lovat att de fick göra det om laget tog sig till VM.

Tio månader kvar till valet Tis 14 nov kl 21:40(140 min)

Den 9 september nästa år är det dags att rösta igen. Vilken fråga är viktigast för dig? Vad önskar du att politikerna ska göra för att ditt liv ska bli bättre?

Tack Sverige! Mån 13 nov kl 21:40(140 min)

Av Sveriges tio miljoner invånare är ungefär var sjätte från ett annat land. Är du en av dem? Och vad har Sverige gett dig som du är tacksam över?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".