Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes torsdag 3 december 2015 kl 13.35

När ståndsriksdagen försvann

I december 1865 röstade riksdagens fyra stånd om att avskaffa sig själva. Händelsen markerar startpunkten för det moderna och demokratiska Sverige, och det definitiva slutet av medeltiden.

Historikern Mikael Alm och Tobias Svanelid besöker den gamla tvåkammarriksdagen som såg sitt ljus efter beslutet, huset där Stockholms kammarrätt nu är inhyst. Här pågick ivriga förhandlingar inför omvandlingen, och revolutionära stämningar låg i luften. Men egentligen var ståndsordningen död sedan länge, menar Mikael Alm, som undersöker hur dåtidens samhälle egentligen såg på sin mångsekelgamla uppdelning med adel, präster, borgare och bönder.

Dessutom uppmärksammas Svenska Amerikalinjens 100-årsdag och reportern Mats Carlsson Lénart besöker både Kalmar, Göteborg och Varberg i jakt efter spåren av det ikoniska rederiet som en gång var symbolen för kontakterna mellan Sverige och USA.

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.