Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
The Danish String Quartet spelar Nielsen
Mån 23 nov 2015 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Medlemmarna i The Danish String Quartet kallar sig själva moderna vikingar, men istället för att plundra och härja ägnar de sig åt fredligt kvartettspel och en och annan fotbollsmatch på fritiden.

De fyra musikerna i den The Danish String Quartet, violinisterna Frederik Øland och Rune Tonsgaard Sørensen, altviolinsten Asbjørn Nørgaard och Fredrik Schøjen Sjölin på cello, besökte Stockholms konserthus och Grünewaldsalen den 26 september.

Med sig på programmet hade den en av 2015 års jubilarer – Carl Nielsen. I det här programmet hör du dem spela hans första stråkkvartett i g-moll, och hans tredje i ess-moll.

G-mollkvartetten kom till i slutet av 1880-talet, efter Nielsens studier i Köpenhamn för bland andra Niels Gade. Från Gade hade Nielsen fått med sig ett romantiskt tonspråk, och han valde att tillägna kvartetten kompositören Johan Svendsen. Urpremiären ägde rum i Köpenhamn 1889 på Kammarmusikföreningen där.

Den tredje stråkkvartett i Ess-dur ska ha kommit till under en period då Carl och hans fru, skulptören Anne-Marie, hade en fnurra på tråden i sin relation. Kanske kan man höra spår av det i musiken om man lyssnar efter det. Mellan Nielsens kvartetter spelar de nordisk folkmusik i egna arrangemang hämtat från projektet Wood works.

Som avslutning på kvällen hör du en harpkonsert av Jörgen Jersild, en tonsättare som kanske främst är ihågkommen för sin pedagogiska insats inom gehörslära.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.58
    Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett Ess-Dur Op 14
    Kompositör: Carl Nielsen
  • 20.38
    Engelska Kammarorkestern, David Atherton (Dirigent), Osian Ellis (Harpa) - Harpkonsert
    Kompositör: Jörgen Jersild
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 18:55(160 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 21:35(25 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 18:03(57 min)
P2 Live
Fre 18 aug kl 19:03(147 min)
P2 Live
Tor 17 aug kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".