Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nobel 2015: Hemlig kod ledde till Nobelpris för Tu Youyou
Tis 08 dec 2015 kl 12:10
Tu Youyou får i år Nobelpris i medicin för malariamedicinen artemisinin. Hon är Kinas första vetenskapliga Nobelpristagare och hennes gärning är på flera sätt präglad av landet.

Den 23 maj 1967 startades det militära forskningsprojekt som fick kodnamnet 523. Det skulle dröja nästan två år innan Tu Youyou fick höra talas om det. Uppdraget var att hitta en ny medicin mot malaria - en vanlig dödsorsak bland soldaterna i Vietnamkriget.

Idag ligger artemisinin till grund för Världshälsoorganisationens rekommenderade behandling mot akut malaria och beräknas rädda 100 000 barn varje år från att dö i sjukdomen.

Men att hennes upptäckter skulle leda till ett nobelpris tycks Tu Youyou inte ha räknat med. Under tillkännagivandet fick hennes man, som som följde kvällsnyheterna, berätta att hon fått Nobelpriset i medicin. Priskommittén sade att den malariamedicin Tu Youyous forskning lett till skapat "närmast omätbart stora" vinster för global hälsa.

- Hon höll på att tvätta sig och jag såg på teve. Jag sade till henne men hon trodde mig inte. Till slut kom hon ut och såg det själv, berättar Li Tingzhao.

Tu Youyou har blivit en känd person efter Nobelpriset och överhopas av förfrågningar och besök. Själv är hon mest intresserad av att fortsätta läsa klassiska texter om kinesisk medicin.

Längre textversion: Så gjorde Tu Youyou modern vetenskap av traditionell medicin

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Igår kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".