Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Svindyrkarnas rike – vår historia med grisen
Tor 10 dec 2015 kl 10:03
Äntligen är det dags! Ett helt program om grisen. För det är ni värda, kära grisar.

Om inte hunden redan hade lagt beslag på epitetet "människans bästa vän", skulle grisen ligga bra till.

Vår gemensamma historia är lång. Det berättar Martin Ragnar. Han är författare till boken Grisens historia, en tjock bok om grisens historia och kulturhistoria. Grisen i svensk kultur har anor tillbaks till den tid när vi offrade grisen vid midvinterblotet, något som de röda kulorna i granen vittnar om. Och Sverige kanske betyder svindyrkarnas rike.

Följ också med på två hemma hos-reportage. Hemma hos Linderödsgrisen, den svenska ursprungliga lantrasen, hos Pia Ohnell i Höganästrakten i Skåne. Och 8 minuter därifrån möter vi de vanliga slaktgrisarna hos Tore och Anders Svensson.

Hör om grisens historia, kulturhistoria, nutid och framtid.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
Tor 12 okt kl 10:03(30 min)
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
I svamparnas rike
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Vattenbufflar och mozzarella – i Sverige
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Vem vill bli fiskare idag? Hård arbetsmiljö, osäker inkomst och tuffa arbetstider. Och hur är det med fiskaffärerna, kommer det en ny generation fiskhandlare?
Tor 14 sep kl 10:03(30 min)
Vem vill bli fiskare idag? Hård arbetsmiljö, osäker inkomst och tuffa arbetstider. Och hur är det med fiskaffärerna, kommer det en ny generation fiskhandlare?
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".