Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nobel 2015 - Ombytliga neutriner gav pris till Kajita
Tor 10 dec 2015 kl 12:10
Nästan av en slump upptäckte japanen Takaaki Kajita det som nu har gett honom Nobelpriset i fysik. Han var med och visade att neutrinerna, en av de partiklar som bygger upp vår värld, måste ha massa.

I slutet av 1980-talet jobbade den japanske fysikern Takaaki Kajita med en experimentanläggning nere i en gruva. Det var en stor tank med vatten där man bland annat kunde observera neutriner. Där började han ana att det kunde gå att visa att neutrinerna, som finns i tre olika varianter, har förmågan att skifta från en variant till en annan. Att de kan göra det betyder att de har massa, vilket är tvärtom mot vad som förutsägs i en av fysikens viktigaste teorier, standardmodellen.

Ögonblicket på en vetenskaplig konferens 1998 där Takaaki Kajita kunde berätta om resultaten kring neutrinerna minns han som en av de lyckligaste stunderna i sin forskarkarriär.

Idag är han chef för Institute for Cosmic Ray Research vid University of Tokyo. På veckorna bor han ofta i Tokyo där universitetets campus ligger. Men vi får träffa honom en bit söder om staden Toyama där han bor med sin fru sedan 20 år tillbaka i närheten av gruvan och experimentanläggningarna.

I programmet medverkar Takaaki Kajita, nobelpristagare i fysik 2015 och chef för Institute of Cosmic Ray Research vid University of Tokyo, Shinji Miyoki som jobbar som forskare med gravitationsvågsdetektorn KAGRA vid Institute of Cosmic Ray Research.Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".