Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Klimatavtalets väg till verklighet
Mån 14 dec 2015 kl 12:10
Vilka tekniker är det som bär på de klimatsmarta lösningarna, och hur kan ekonomiska styrmedel hjälpa till att hålla uppvärmningen på högst 1,5 grader?

I helgen enades de allra flesta av världens länder om att hålla uppvärmningen av klimatet klart under 2 grader och sikta på att den inte ska bli större än 1,5 grader.

Vilka tekniska lösningar som ligger närmast till hands är olika för olika länder. Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, menar att fordonstrafiken är det vi i Sverige behöver tänka först och främst på.

Men han pekar också på ett annat, mindre uppmärksammat, område.

– Järn- och stålindustrin står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men de har bara börjat sin teknikutveckling, konstaterar Lars J Nilsson.

I programmet medverkar även John Hassler, professor i ekonomi vid IIES Institute for International Economic Studies vid Stockholms   universitet.

– Vad vi egentligen behöver är en global koldioxidskatt. Det här kan vara första steget mot en sådan, hoppas nationalekonomen John Hassler vid Stockholms universitet.

Vad innebär det globala klimatavtalet? Till klimatpodden

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".