Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ett varmt Antarktis blev kalt och kallt
Fre 25 dec 2015 kl 12:10
En gång fanns ett varmt Antarktis med lummiga skogar. Möt forskaren som gräver i Edens frusna lustgård. Och hör forskaren som upptäckt att dagens antarktisfiskar sysslar med avancerad bloddoping.

För 50 miljoner år sedan var Antarktis en grön kontinent med skogar och landlevande däggdjur. Hur gick det till när allt blev ett isens landskap? Frilansreportern Thomas Öberg for själv till Antarktis.

I flera Vetandets värld har han sedan skildrat den svenska antarktisforskningen. I det sista programmet möter vi Tomas Mörs vid Naturhistoriska riksmuseet som fortsätter vår förste polarforskare Otto Nordenskjölds verk och letar fossil efter både jättepingviner och utdöda landdäggdjur.

Och hur klarar dagens djur kylan? Zoologen Michael Axelsson vid Göteborgs universitet studerar hur fiskhjärtan kan fungera i minusgrader. Glykol i kylaren - fast proteiner i blodplasman - är ett knep. Röda blodceller är bra men gör blodet segt vid låg temperatur. Fiskarnas knep är att pumpa in de röda blodcellerna först när de verkligen behövs, en avancerad bloddoping alltså.

Vi träffar också Åsa Lindgren, forskningssamordnare vid Svenska Polarforskningssekretariatet, som sammanfattar forskningen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".