Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Västanå Teater - Världen i Värmland
Sön 27 dec 2015 kl 14:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Västanå teater i Berättarladan utanför Sunne har gjort sig känd långt utanför landets gränser för sin speciella teaterform där folkmusik och dans samsas med berättandet om det sceniska utrymmet.

I somras spelades föreställningen LomjansgutenVästanå teater i Rottneros utanför Sunne, en av Sveriges största sommarteatrar. Traditionsenlig premiär på midsommardagen av en föreställning som blivit unisont hyllad. Pjäsen bygger på en roman av Lars Andersson, som i sin tur bygger på uppteckningar kring denne legendariske spelman från trakten av Gräsmark i Värmland, inte alls långt från teatern.

Lomjansguten är en föreställning i många tonarter, här finns den åldrige spelmannen som ser tillbaka på sitt liv, mästerligt tolkad av Björn Söderbäck, här finns också tre trallande jäntor och en blinkning till Fröding. Men här finns också de fattiga skogsfinnarnas historia, de som en gång befolkade den här delen av landet och vars språk talades långt in i vår tid. En påminnelse om svenskt ursprung, och det är inte svårt att dra en parallell till de syriska flyktingar som idag försöker finna sig tillrätta i vår del av världen och där språket utgör ett hinder.

Berättelsen är en blandning av skrock, vidskepelse och drömmar och när orden tryter, ja då får musiken oss att öppna våra sinnen. Västanå har gjort sig känd för sitt unika formspråk där dansen, musiken och berättandet går i takt. Närmare bestämt i tretakt, åtminstone för det mesta.

 - I början kämpade vi med tretakten så vi blev blåa i ansiktet, säger Björn Söderbäck som funnits med från början på teatern. 
 - Att gå in på en etta och ut på en tvåa kan kännas omöjligt i början men när du slutar räkna och rytmen av polskan känns i kroppen, då erbjuder takten en frihet som går att utveckla i all oändlighet.

Västanå teater är på sätt och vis ett familjeföretag med ytterst lojala medarbetare, kampen för att få ekonomin att gå runt kräver att alla är beredda att göra sitt yttersta. Inger Stinnerboms berömda dräkter är sydda för dansen där koreografin skapas av teaterns chef och konstnärlige ledare Leif Stinnerbom till musik av sonen Magnus Stinnerbom som också är teatermusiker tillsammans med hustrun och spelmannen Sophia Stinnerbom. (Repris från okt-15)

En P2 Dokumentär av Yonne Ihmels

PODDINFO
Detta är en repris. För nedladdning av programmets poddfil, gå till originalsändningen under "Relaterade artiklar" nedan: 

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.57
    Västanå - Ur Lomjansguten
    Kompositör: Magnus Stinnerbom
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
P2 Dokumentär
Sön 17 sep kl 14:00(57 min)
P2 Dokumentär
Lör 16 sep kl 12:03(57 min)
P2 Dokumentär
Sön 10 sep kl 14:00(57 min)
P2 Dokumentär
Lör 09 sep kl 12:03(57 min)
P2 Dokumentär
Sön 03 sep kl 14:00(57 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".