Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Cecilia Uddén: Om vissa egyptiska kvinnors förmåga att inte låta sig nedsmutsas
Ons 02 dec 2015 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 2 december 2015. Kario.

Här är Kairo, onsdag.

     Aldrig kommer jag att sluta beundra vissa egyptiska kvinnors förmåga att inte låta sig nedsmutsas.

     Nyligen reste jag till Alexandria, tillsammans med ett större sällskap - forskare, journalister och aktivister. Vi hade bokat flera rum på ett av mina favoritpensionat - ett litet enkelt men smakfullt hotell med utsikt över Medelhavet och det Alexandria som försvinner.

Och eftersom två i vår grupp - Hossam och Aida - var ett par, men ännu inte gifta, så dribblade vi lite med rumsfördelningen när vi berättade för receptionen vem som skulle bo i vilka rum - så att Hossam och Aida skulle få dela rum. Det är förbjudet i Egypten att ta in på hotell i dubbelrum som man och kvinna om man inte är gift.

     Hossam och Aida är 24 och 23 år gamla, de har båda uppfostrats i sträng muslimsk traditionell konservatism, men båda revolterade under den arabiska våren och lever idag ett slags dubbelliv - av konformism hemma hos sina familjer i en egyptisk småstad - och kreativ liberal och revolutionär frihet bland kolleger och vänner. De till och med bor ihop i Kairo, men det vet inte deras familjer hemma i småstaden om.

     Hossam och Aida fick rum 506. Jag bodde i 505.  På morgonen, vid frukosten, när kyparen just dukat fram en skål favabönor med citron, chili, spiskummin, tahina, salt och snabbkaffe, störtade Hossam in och sa att två manliga städare parkerat sig som fångvaktare utanför hans rum 506. Hossam var likblek. Han hade lämnat Aida på rummet, om hon öppnade dörren skulle hon bli tagen på bar gärning. Och Hossam sa att hotellpersonalen - i sina bruna uniformer, nästan såg ut som de tänkte lägga ner på golvet och kika in under dörren för att se om de kunde skönja någon rörelse därinne.

    Som den som var något äldre än de unga aktivistforskarna, gick jag upp på vår våning, där jag hade tänkt läxa upp de fåniga städarna, som jag ju kände väl sedan tidigare besök. Men de vänliga och lite överdrivet servila män jag trodde jag kände, var som förbytta. Deras ansikten glänste skenheligt - en blandning av rättskaffens rättrogenhet och ett dreglande vansinne som påminner om sextrakasserande män när de känner doften av kvinnligt villebråd.  Jag insåg att här var det inte frågan om att skoja lite med hotellpersonalen, de båda männen var besatta av tanken på att en kvinna frivilligt givit sig till en man i detta rum de nu bevakade och med stöd av både stat och religion kunde de fördöma samtidigt som de intalade sig själva att om hon givit sig till en man, så blir hon ju lovligt byte för alla - i deras blanka pannor lyste frågan: "varför skulle inte vi få vara med och dela på läckerheterna?" men till hotellchefen nere i receptionen, som själv kanske ställde sig samma fråga, sa de bara att här har ett brott begåtts.

     Jag gick in i mitt rum, nummer 505. Och det slutade med att Aida fick klättra från sin balkong till min från rum 506 till 505, fem våningar ovanför Cornischen och Medelhavet. Sen gick vi båda två ut ur mitt rum  -  triumfatoriskt - förbi fångvaktarna i hallen.

     Men för mig är det ännu en gåta hur 23-åriga Aida uthärdade dessa blickar. Dessa män - ja, alla de anställda på hotellet, eftersom nyheten om en möjlig skandal i rum 506 gick som en löpeld genom korridorerna.  Dessa blickar som ropar: din hora, ditt luder, och förresten har jag också rätt till dig. Dessa blickar som skapar den skam som gör att så många egyptiska kvinnor avstår från att anmäla sexuella trakasserier. Dessa blickar som smutsar ner. Men inte Aida. Hon gick rakryggad genom spottloskorna och lät sig inte solkas. Det beundrar jag.

     Cecilia Uddén, för P1-morgon, i Kairo

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan 20 oktober 2017 med Johan Bergendorff. Känsliga lyssnare varnas för starka och obehagliga skildringar.
Fre 20 okt kl 10:00(3:38 min)
Utrikeskrönikan 20 oktober 2017 med Johan Bergendorff. Känsliga lyssnare varnas för starka och obehagliga skildringar.
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Tor 19 okt kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Ons 18 okt kl 10:00(3:04 min)
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Tis 17 okt kl 10:00(3:10 min)
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Utrikeskrönika, Claes Aronsson i London
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".