Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
ITER: Drömmen om solen i en låda
Tis 29 dec 2015 kl 12:10
Bygget av den internationella fusionsreaktorn ITER i södra Frankrike beskrivs av vissa som ett enda stort fredsprojekt. Om forskarna från 35 olika länder lyckas med drömmen att "stoppa solen i en liten... låda på jorden" och få tillgång till en närmast outtömlig källa till ren energi, kommer en av världens största konfliktorsaker att undanröjas, resonerar de.

Idén till ITER - eller "International Thermonuclear Experimental Reactor" föddes 1985, i slutet av det kalla kriget. Då enades Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov och USA:s president Ronald Reagan om ett internationellt samarbetsprojekt där man skulle använda militär forskning för fredliga syften och med gemensamma krafter arbeta för att lösa en av mänsklighetens stora utmaningar - att få tillgång till en ren, säker och närmast outtömlig energikälla.

Det tog tjugo år av diskussioner innan deltagarna i ITER, som med tiden utvecklats till ett av världens största, internationella forskningsprojekt, kunde enas om Cadarache i franska Provence, 2005.

Franska staten satte igång med att röja och göra plats för bygget redan 2007 - men när vi besöker ITER idag åtta år senare är fortfarande bara två av 39 byggnader klara. Projektet dras med stora förseningar och kostnader som drar iväg. Men än så länge finns en politisk vilja att fortsätta betala för

Vi träffar ITER:s nytillträdde vd Bernard Bigot som ska försöka få det svårnavigerade projektet på rätt köl och den svenske projektledaren Nenne Jakvik som beskriver ITER som ett stort fredsprojekt.

I programmet medverkar även Michel Claessens, kommunikationsansvarig ITER och Nenne Jakvik, projektledare ITER.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".