Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från gäster som lämnar spår och röster från er som lyssnar.
Ett avsnitt från Söndagarna med Stina Wollter
Stina och referensramsmiljonären Shiri
Sön 03 jan 2016 kl 22:05
"Jag gillar Shiris ord "Referensramsmiljonär". Tanken på en rikedom som inte har med materiellt ägande att göra. Det blir rättvisare på något vis. Oj, vad många miljonärer jag känner!" Stina Wollter

Hon kallar sig referensramsmiljonär, eftersom hon har varit med om mycket och därmed har många referensramar som underlättar mötet med andra - och samtidigt saknar en del referenser andra tar för givna, såsom en vanlig skolgång, att ha bott länge på samma plats o s v.

Shiri Andersson Lundholm är huvudsakligen uppvuxen i Jerusalem i både religiösa och sekulära sammanhang. Själv är hon inte troende men finner religionsfrihet mycket viktigt.

Hon beskriver sin barndom som rörig och bestående av många uppbrott - som barn gick hon t ex inte färdigt en enda termin i någon skola. 

Shiri fick ett hjärtstopp och räddades till livet som 12-åring men vill inte kallas mirakel, kämpe eller överlevare. Hon vill bara få VARA, leva ett vanligt familjeliv och gärna förändra världen nånstans på vägen.

Shiri genomgick en hjärttransplantation för några månader sen och lever nu med ett återvunnet hjärta som hon kallar det. "Jag har bytt hjärta, inte personlighet!"

I 2016 års första program hör du kl 22.05-23 Stina och Shiris möte i hennes hem; ett 1800-talstorp utanför Alingsås.

Lyssnaren Annelie Larsson är med per telefon i programmets andra timme - hon är tacksam att hon lever efter att ha blivit transplanterad och finner stor glädje i att skapa, trots att hon är helt blind. "Fingrarna ser", säger hon.

Och Nihad Fehratovic är med per telefon också. I ett slag förändrades hans liv när han var 12 år gammal, från en paradisiskt vacker tillvaro, till en mardröm. Han menar att han fick ett nytt liv i Sverige.

Eftersom programmet är förinspelat kan du inte ringa in söndag 3 januari, men kommentera gärna det du hör i sociala medier eller skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Söndagarna med Stina Wollter
Söndagarna med Stina Wollter
Sön 11 jun kl 22:05(88 min)
Söndagarna med Stina Wollter
Sön 04 jun kl 22:05(91 min)
Söndagarna med Stina Wollter
Sön 28 maj kl 22:05(86 min)
Söndagarna med Stina Wollter
Sön 21 maj kl 22:00(15 min)
Söndagarna med Stina Wollter
Sön 14 maj kl 22:45(57 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".