Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Basker bygger hjärtat i Lunds neutronmikroskop
Tor 31 dec 2015 kl 12:10
Hjärtat i det nya materiallabbet i Lund bygger på en ny idé. Man fyller ett snurrande hjul med hårdmetallen volfram, som kan alstra mängder med neutroner som öppnar dörren till atomernas värld.

I Lund byggs ett stort så kallat neutronmikroskop. Med neutronernas hjälp kan man sedan titta djupare in i atomstrukturen hos olika material, undvika sprickor i stållegeringar till exempel.

En ny idé prövas nu med hårdmetallen volfram, som kan avge många neutroner och en spansk forskargrupp håller nu på med att ta fram ett volframhjul, som blir hjärtat i det nya mikroskopet.

– Det är som i biljard, säger José Luis Martinez, projektledare vid ESS Bilbao. Vid första stöten med vita bollen mot klungan av biljardbollar, utvecklas energi så att bollar får kraft att ge sig av. Så är det när vi skickar protoner mot vårt snurrande volframhjul.

Hårdmetallen, som är rik på neutroner, alstrar den mängd av neutroner vi behöver vid materialforskningsstationerna, som ska ligga i anslutning till den stora anläggningen European Spallation Source utanför Lund.

ESS är ett sameuropeiskt projekt med 17 involverade länder, som utvecklar skilda delar av anläggningen. Bygget har startat och motsvarar en yta av sju fotbollsplaner, nästgårds med det andra forskningsprojektet MAX IV.

I programmet medverkar José Luis Martinez, professor vid European Spallation Source (ESS) i Bilbao, Ibon Bustinduy,tekniker, ESS Bilbao, Nagore Garmendia, ESS Bilbao

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".