Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vi och Dom: Kategoriernas dilemma
Fre 01 jan 2016 kl 12:10
Vi har ett behov av att dela in andra människor i olika kategorier. Både i samhällets i stort genom till exempel befolkningsstatistik, men vi har också ett individuellt behov av att kategorisera andra... för att förstå vår sociala verklighet. Kategorier kan alltså vara användbara, men såväl forskning som erfarenhet visar också att de kan vara mycket farliga - det här kan helt enkelt beskrivas som ett dilemma.

I ett antal program framöver ska Vetandets värld titta närmare på fenomenet med "Vi och dom". I programmen får du följa med på en resa genom historien, in i hjärnan och ut i dagens verklighet för att förstå pågående samhällsfenomen som flyktingkris, groende nationalism och främlingsfientlighet.

– Vi behöver reflektera, tänka efter och vara medvetna om våra fördomar, säger Nazar Akrami psykolog vid Uppsala universitet.

I programmet medverkar Gunnar Myrberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Per Strömblad, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, Erika Sigvardsdotter, doktor i kulturgeografi vid Röda korsets högskola, Karim Jebari, doktor i filosofi och forskare vid Institutet för Framtidsstudier, Nazar Akrami, lektor i psykologi vid Uppsala universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tis 22 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".