Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...
Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
Bergström i P1 - Självcensurens makt och yttrandefrihetens gränser.
Mån 04 jan 2016 kl 15:04
Vad var det som hände Lisa Bergström på det där galleriet i Ungern? Hon är Sveriges Radios kulturkorrespondent och under en av sina resor hände någon märkligt när hon skulle göra en intervju. Ungern är... ett land där det blir svårare för journalister att verka. Gabriel Byström är kulturjournalist och kanalchef för P4 Skaraborg. Han har skrivit boken Tystnadens triumf om den politiska situationen i Ungern. Han hjälper Lisa Bergström att tolka vad som utspelade sig i konsthallen. ”Det är censur!” Uttrycket används ibland slängigt när någon person inte känner att den får utrymme att uttrycka sig, men stämmer det verkligen? Gunnel Arrbäck var direktör för Statens Biografbyrå, i folkmun kallad filmcensuren. Hon tycker det är viktigt att inte blanda samman begreppen. Gunnel Arrbäck berättar också att det senast klipptes i en biofilm på 90-talet. Då var det våldsamma tortyrskildringar som fick känna på saxen. Filosofen Karim Jebari reder ut vad som händer med en människa som idkar allt för

Vad var det som hände Lisa Bergström på det där galleriet i Ungern? Hon är Sveriges Radios kulturkorrespondent och under en av sina resor hände någon märkligt när hon skulle göra en intervju. Ungern är ett land där det blir svårare för journalister att verka. Gabriel Byström är kulturjournalist och kanalchef för P4 Skaraborg. Han har skrivit boken Tystnadens triumf om den politiska situationen i Ungern. Han hjälper Lisa Bergström att tolka vad som utspelade sig i konsthallen.

 

”Det är censur!” Uttrycket används ibland slängigt när någon person inte känner att den får utrymme att uttrycka sig, men stämmer det verkligen? Gunnel Arrbäck var direktör för Statens Biografbyrå, i folkmun kallad filmcensuren. Hon tycker det är viktigt att inte blanda samman begreppen. Gunnel Arrbäck berättar också att det senast  klipptes i en biofilm på 90-talet. Då var det våldsamma tortyrskildringar som fick känna på saxen.

 

Filosofen Karim Jebari reder ut vad som händer med en människa som idkar allt för mycket självcensur men också vad det skulle innebära för ett samhälle om alla sa vad de tänkte.

 

Programledare: Lisa Bergström

Bisittare: Gunnar Bolin

Producent: Anders Backlund

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Radiokorrespondenterna
Radiokorrespondenterna
Igår kl 13:52(7:55 min)
Radiokorrespondenterna
Sön 17 sep kl 12:55(29 min)
Radiokorrespondenterna
Lör 16 sep kl 13:52(7:55 min)
Radiokorrespondenterna
Sön 10 sep kl 12:55(29 min)
Radiokorrespondenterna
Lör 09 sep kl 13:52(7:55 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".