Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kronvilt - en joker i vargdebatten
Tis 05 jan 2016 kl 12:10
Vargen äter hellre kronvilt än älg. Om man använde sig av den kunskapen skulle konflikten mellan älgjägare och vargvänner kunna minska.

Kronvilt är ett djur som få har sett. De är mycket skygga och svåra att jaga. Idag finns kronvilt i landets alla län förutom i Norrbotten och Gotland.

I programmet gör vår reporter ett besök i Skåne för att försöka se och höra brölande kronhjortar. Kronviltet i Skåne och på Halle- och Hunneberg i Västergötland tillhör den unika och rödlistade kronviltstammen.

Ökar antalet kronvilt i vargens kärnområde finns mycket som tyder på att vargen skulle växla över från älg till kronvilt. Det visar erfarenheter från bland annat Polen.

I programmet medverkar Anders Jarnemo, som är viltforskare vid Högskolan i Halmstad.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".