Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...
Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
Carlqvist & Hedelin i P1 - om att sakna och inte sakna Kina
Tis 05 jan 2016 kl 15:04
I dag bjuder vi på talkshow med tidigare Kinakorrespondenten David Carlqvist! Med sig som bisittare har han Jenny Hedelin - journalist på Dagens Industri och även hon före detta korrespondent.

Det blir ett program om hur det är att flytta hem från Kina - att sakna och inte sakna. David Carlqvist saknar inte smogen, korruptionen och den ibland riktigt usla livsmedelssäkerheten. Däremot längtar han efter friheten i jobbet som korrespondent och efter riktigt goda dumplings. Vi får besök av Jumei och Hongwei som i snart 20 år har haft dumplings som självklar del av menyn på sin restaurang. Men - de gillar framför allt stekta dumplings, vilket David inte gör. Kan de omvända honom tro?

Den absolut vanligaste frågan under Davids tid som korrespondent var om Kina någonsin kommer att bli en demokrati och i så fall när. Vi gör ett försök att gå till botten med frågan tillsammans med statsvetaren Eva Hansson som forskar om demokratiseringsprocesser med fokus på Asien. 

Ibland när man jobbar utomlands händer det omvälvande saker hemma under tiden. Det byggs hus till exempel. I Stockholm planeras ju ett nytt Nobelcenter där Nobels arv ska kunna hedras med utställningar, seminarier och annan verksamhet. Vissa kritiska röster har kallat huset skrymmande och jämfört det med Barsebäcks kärnkraftverk. Varför? Och är det rätt att använda Barsebäck som exempel på avskräckande arkitektur? Olle Amelin, museichef för Nobelmuseet och medlem i Nobelcenter-juryn, och Henrik Borg som är stadsantikvarie i Lund medverkar. 

Programledare: David Carlqvist
Bisittare: Jenny Hedelin
Producent: Ulrika Lindqvist

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Radiokorrespondenterna

Centrum för två regionala stormakters fiendskap. En premiärministern som enligt alla bedömare tvingats av Saudiarabien att avgå och förhindrats återvända hem. Hör Sveriges Radios...

Utrikesreportaget Igår kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Hör Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniela Marqurdt om tysk kultur, traditioner och historia som blockerar vägen till toppen.

Utrikesreportaget Lör 11 nov kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".