Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Spaning: Genförändring, Marsfärd och malariavaccin under vetenskapsåret 2016
Fre 08 jan 2016 kl 13:20
Forskningsåret 2016 kan bjuda på genförändrade grisar, och växter som odlas utan tillstånd. Dessutom en Marsfärd, en sond som kraschas i en komet och äntligen ett test av vaccin mot malaria.

Vetenskapsradion blickar framåt mot 2016 i Veckomagasinet och ser en lavin av genförändring inom forskningen komma, på grund av den enkla och effektiva genförändringstekniken CRISPR/Cas9 som tagit forskarvärlden med storm.

Gustaf Klarin berättar om odlingen av backtrav som ska starta vid Lantbruksuniversitetet, och medicinreportern Annika Östman, som följer den medicinska forskningsvärldens intensiva diskussioner om vad tekniken kan användas till, konstaterar att sådana samtal verkligen behövs.  Förra året kom nämligen forskning där man genförändrat mänskliga embryon.

Snart har vi nyheter att vänta om en gammal människosläkting, en som levde i Spanien för 400 000 år sedan. Hur nära släkt med dem är vi, undrar Lena Nordlund och pratar med Svante Pääbo som snart väntas publicera forskning om detta.

Vår globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff ser fram emot att vaccin mot malaria ska testas, och hoppas att 2016 blir sista året då någon behöver uppleva att en meterlång guineamask kryper ut genom huden. Den parasitsjukdomen kan bli helt utrotad i år.

Teknikförhoppningar, träningsappar och FN:s samling mot antibiotikaresistens spanar redaktionen också om inför vetenskapsåret 2016.

 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Reaktionen på blodlukt visar vilka djur som är rovdjur och vilka som är bytesdjur. Men i vilken grupp hamnar vi människor egentligen? Ny forskning ger svaret.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".