Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Margita Boström: Om militärjuntan och grundlagen i Thailand
Tor 10 dec 2015 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 10 december 2015.. Bankok.

Bangkok, torsdag morgon

Idag är det helgdag i Thailand. Det är grundlagsdagen. Men just nu finns inte så mycket att fira då landet sedan ett och ett halvt år tillbaka inte har någon egentlig grundlag. Militären rev upp den vid kuppen den 22 maj förra året. Nu finns en tillfällig konstitution som kan sammafattas med orden...all makt åt militärjuntan.

Nu sitter en ny kommitté och jobbar fram det som ska bli Thailands 20:de grundlag sedan 1932. Och valet flyttas allt längre bort i tiden.

Bra tycker många, även en del turister och utlandsboende i Thailand. Det har ju blivit så lugnt och städat, är en kommentar man ofta möter från de som söker sig hit till landets många vackra stränder. Men det finns en hel del tecken på att många thailändare inte längre är nöjda med militärens styre.

En anledning till missnöjet är ekonomin som mer eller mindre hålls uppe av turismen som åter går bra. Men landets viktiga export har månader av negativa siffror bakom sig. I augusti kände sig premiärministern tvungen att göra något.

Han tog in en ny vice premiärminister, Somkid som var den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatras finansminister. Och Somkid dammade av de flesta av sina tidigare ekonomiska paket. Mikrolån, rissubventioner och ekonomisk hjälp till gumminidustrin. Åtgärder som av militärjuntan och oppositionen tidigare sagt vara en populistisk politik. Men nu är allt det pratet som bortblåst.

I förra veckan var tidningen New York Times förstasida här i Bangkok delvis tom. Det var andra gången på kort tid som tryckeriet lämnade delar av förstasidan blank i rädsla för att själv hamna i onåd. Men till skillnad mot den första artikeln som var om kungahuset så handlade förra veckans artikel om ekonomin. Det säger lite om hur känsligt ämnet är.

Vice premiärministern Somkid själv sa på en ekonomisk konferens för en tid sedan, att det Thailändska folket känner sig dystra och jämförde landet med, citat "en sjuk person som står i en kall vind", slut citat.

Men regerings problem tar inte slut där. Nu utreds om ministrar är inblandad i en korruptionsskandal. Och dessutom har regeringen fått skarp kritik av den nye amerikanske ambassadören i Thailand, som sa att landet borde sluta kriminalisera yttrandefriheten. Det fick cirka tvåhundra ultra-rojalistiska människor att samlas utanför USA:s ambassad för att protestera.

De stoppades inte trots demonstrationsförbudet.

Men däremot greps 30 studenter som försökte demonstrera för en öppen utredning av korruptionsskandalen.

Det fick den brittiske ambassadören att twittra:

"Jag hoppades att tillåtelsen för de 200 som protesterande utanför USA:s ambassad var ett tecken på en mjukare linje av mötesfriheten i landet".

Thailand, som tidigare setts som fackelbärare av frihet och välstånd, dit utländska företag sökte sig och en bastion för yttrandefrihet i Sydostasien, verkar nu gå i en kräftgång åt ett helt annat håll, där befolkningen i slutänden riskerar få betala ett mycket högt pris.

Margita Boström, för P1 morgon, Bangkok

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Utrikeskrönikan
Fre 11 aug kl 10:00(3:18 min)
Utrikeskrönikan
Tor 10 aug kl 10:00(3:02 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".