Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Carla Bley-special
Tis 12 jan 2016 kl 20:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör musik av och med Carla Bley: först Lennart Åberg bands tributekonsert till henne från Uppsala konsert och kongress, sedan en unik konsert med henne och Radiojazzgruppen från 1978

Lennart Åberg berättar att det hela ingick i ett samarbete med Uppsala konsert och kongress och med stöd från Musikverket, annars hade det inte gått. Han fick välja vilka han ville bjuda in och Carla stod högt på listan eftersom han tycker hon är en av de främsta jazzkompositörerna inom jazzen, en stor personlighet och nyskapare.

Carla Bley var här som gäst hos Radiojazzgruppen 1978, 79, 81 och 89. År 1989, i sällskap även med maken, basisten Steve Swallow, gjorde de också en liten turné med Monica Dominique på hammondorgel och hon och Carla blev kompisar.

Så här nästan fyrtio år senare återförenas alltså gamla spelkompisar på UKK men också jazzklubb Fasching i Stockholm.

I bandet som leds av saxofonisten Lennart Åberg finns också Peter Asplund, trumpet, Jonas Kullhammar, tenorsax, Dicken Hedrenius, trombon, Petter Carlsson, valthorn, Calle Jacobsson, tuba, Maggi Olin, piano, Monica Dominique, hammondorgel, Torbjörn Zetterberg, bas och Magnus Öström, trummor. Och vi befinner oss i ett utsålt Uppsala konsert och kongress 7/11 med en minst sagt entusiastisk publik.

Sist i programmet backar vi till år 1978 och ett program som sändes här i P2 under rubriken RJG Spectrum. RJG stod alltså för radiojazzgruppen.

Gäst var då ingen mindre än Carla Bley och en något utökad Radiojazzgrupp spelade på Estrad i Södertälje den 8 juni. Och det är inte bara Carla Bley som var med både nu och då utan även kompisen Monica Dominique, på Hammond och Lennart Åberg, sopran- och altsax och flöjt. Dessutom Bertil Lövgren, trumpet, Håkan Nykvist, valthorn, Lars Olofsson, trombon, Sven Larson, tuba, Bernt Rosengren, tenorsax, Bobo Stenson, piano, Palle Danielsson, bas, Peter Sundell, trummor, Jan Bandel, slagverk och Janne Schaffer, gitarr.

Producent och programledare: Marie Vesterholm

Foto: Flickr user heiner1947/CC BY-NC-SA 2.0

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.49
    Rjg 1978 - Musique Mecanique
    Kompositör: Carla Bley
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 21:35(25 min)
P2 Live
Igår kl 18:03(57 min)
P2 Live
Fre 18 aug kl 19:03(147 min)
P2 Live
Tor 17 aug kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 16 aug kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".