Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recensioner och diskussioner kring nyutkommen klassisk musik.
Ett avsnitt från Musikrevyn i P2
Klassisk arkiv: Pierre Boulez
Sön 17 jan 2016 kl 12:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Med anledning av Pierre Boulez bortgång den 5:e januari ägnas programmet åt den franske giganten, tonsättaren, dirigenten och den många gånger hänsynslöse revolutionären. 

Som ung backades Boulez upp av dirigentstorheter som Hermann Scherchen, Hans Rosbaud, Otto Klemperer och George Szell. Med deras hjälp bjöds Boulez in till de stora orkestrarna från början av 60-talet. Klemperer t ex betraktade Boulez som den främste dirigenten i sin generation.

I dagens program hör vi Boulez i musik av några av hans favoritkompositörer, Debussy, Bartók och Stravinsky. Boulez leder även sin egen Rituel in memoriam Bruno Maderna från 1975. Rituel är minnesmusik över vännen och kollegan Bruno Maderna som liksom Boulez var en framstående tonsättardirigent.

Som dirigent firade Boulez några av sina största triumfer i musik Claude Debussy. Debussy var viktig för Boulez även i hans egen musik och mycket av det klangligt sensuella i Boulez’ verk kan föra tankarna till Debussy. På söndag lyssnar vi till Boulez tidiga inspelning av de suggestiva Nocturnerna med Philharmonia-orkestern i London.  

I mitten av 70-talet stod Boulez med fötterna stadigt på båda sidor om Atlanten, som chefdirigent för både BBC:s symfoniorkester i London och New York-filharmonikerna.

I New York satte Boulez många av sina finaste inspelningar på pränt i verk av bl. a. Ravel, Varese, Stravinsky och Bartók. P2 klassiskt arkiv bjuder på Bartók i rent vidfilmsformatet i baletten Träprinsen komponerad 1914 till 16, en mindre känd och mindre våldsamm släkting till samme tonsättares Den sällsamme Mandarinen.  I Träprinsen använder Bartók sin största orkester, en färgrik palett som på många sätt kan föra tankarna till Claude Debussy men även Richard Strauss.

Boulez första intryck av Bela Bartóks musik kom till honom som elev till Olivier Messiaen i Paris i mitten av 40-talet. Boulez kunde vara mycket hård mot sin lärare, och mycket selektiv, och petig med vilka verk av Messiaen han dirigerade. Turangalia-symfonin var t ex ett verk som Boulez avfärdade.

Sist i programmet,  Stravinskys märkliga Symphonies för blåsare från 1920, musik skriven till minne av Claude Debussy. Detta ur en av Boulez inspelningar med Berlins filharmoniker.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Pierre Boulez, New York Philharmonic - La Péri
  Kompositör: Paul Dukas
  Bolag: COLUMBIA
 • 12.08
  Pierre Boulez, Bbc Symphony Orchestra (London) - Rituel
  Kompositör: Pierre Boulez
  Bolag: COLUMBIA
 • 12.36
  Pierre Boulez, New Philharmonia Orchestra (London), John Alldis - Nocturnes
  Album: Boulez Conducts Debussy
  Kompositör: Claude Debussy
  Bolag: COLUMBIA
 • 13.26
  Pierre Boulez, Berliner Philharmoniker - Symphonies
  Album: Symphony Of Psalms Etc.
  Kompositör: Igor Stravinskij
  Bolag: DGG
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Musikrevyn i P2
Musikrevyn i P2
Sön 17 sep kl 12:03(117 min)
Musikrevyn i P2
Sön 10 sep kl 12:03(117 min)
Musikrevyn i P2
Sön 03 sep kl 12:03(117 min)
Musikrevyn i P2
Sön 04 jun kl 12:03(77 min)
Musikrevyn i P2
Sön 28 maj kl 12:03(68 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".