Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Kristina från Duvemåla - ett beslut och dess konsekvenser
Ons 13 jan 2016 kl 13:20
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hon ville inte utvandra till Nordamerika – ett land hon aldrig kom att kalla hemma – men hon gjorde det, för barnens skull.

Kristina från Duvemåla står i centrum i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal som redan vid premiären 1995 blev en publik- och kritikersuccé och som sedan dess har setts av över en miljon besökare. Men vägen dit var lång – hade inte alla redan läst Vilhelm Mobergs böcker och sett filmerna – och – vad skulle författaren själv ha sagt om att göra musikal av hans nationalepos?

Kulturredaktionens Magdalena Brenning Louko om musikalen ”Kristina från Duvemåla” från 1995.

***

På raka armar förs den lilla flickan – Kristinas förstfödda – ut ur ljuset in i mörkret. Efter år av missväxt och svält föråt hon sig på korngrynsgröten. Hon blev fyra år.

Kom till mig alla
Alla som svälter
Alla som fryser
Kommen till mig

Dotterns död får Kristina att ändra sig. Ske Guds vilja, hon ska följa sin make, Karl-Oskar, till Amerika – för barnens skull.

Ett beslut och dess konsekvenser. Det är vad musikalen Kristina från Duvemåla handlar om, främst för Kristina Nilsson och hennes käresta, men också för människorna omkring dem som i mitten av 1800-talet utvandrade till Nordamerika för att undkomma svält och förtryck i Sveriges Småland. Björn Ulvaeus.

– Och att ta det steget, att förflytta sig till andra sidan jorden och veta att man aldrig kommer tillbaka fastän man längtar och längtar. Och aldrig bli av med det. Det finns någonting. Det finns mycket musik i det.

Ett av flera citat ur Ulla Strängbergs program Öronmärkt från 1995.

Musiken kommer först, så har det alltid varit när Benny och jag arbetar tillsammans, skriver Björn Ulvaeus i boken Bortom en vid ocean från 1996.

Först med ABBA på 70-talet – Sveriges mest framgångsrika popgrupp genom tiderna – sedan med musikalen Chess från 1986 och nu Kristina från Duvemåla som redan vid premiären 1995 blev en publik- och kritikersuccé och som sedan dess har setts av över en miljon besökare.

Benny Andersson har skrivit musiken och Björn Ulvaeus sångtexterna. Musikalen har dramatiserats och regisserats av Lars Rudolfsson och Robin Wagner har gjort scenografin.

En musikal måste ha en berättelse som bär - det hade inte Chess – och därför letade Björn Ulvaeus och Benny Andersson i flera år innan de hittade rätt.

– Det enda som jag kunde tänka mig, som jag hade lust att göra en musikal av, var utvandrarna. Och det, därför att det är det mest gripande som jag har läst. 

Benny Andersson ur Öronmärkt från 1995.

Valet föll på Vilhelm Mobergs utvandrarsvit från 1949 - och på Kristina. Till skillnad från Karl-Oskar utvecklas hon hela tiden och därför valde dem att lyfta fram hennes historia. 

Till rollen som Kristina letade de efter ”en öppen, klar, chosefri röst, men inte bara en röst, utan en hel människa, gärna någon som hade en blick”, skriver Benny Andersson i Bortom en vid ocean. Det fann de i Helen Sjöholm. Hon gjorde rollen som Kristina i uruppförandet och sjunger också på CD:n från 1996 som spelas här.

”Det var de djärvaste som först bröt upp. Det var de företagsamma som fattade beslutet. Det var de oförvägna som först gav sig ut på den avskräckande färden över det stora havet”. Så inleder Vilhelm Moberg sitt epos. Men Kristina är inte en av dem. Hon vill inte lämna Sverige.

Amerika…
Där skulle aldrig jag förstå ett ord av vad dom säger
Jag skulle irra runt som bortbytt, främmande och vilse
Har du aldrig tänkt på hur förtvivlat ensamt livet skulle bli

Och har du tänkt på, om man flyttar så långt bort i världen
Då kan man aldrig komma hem igen, då får man aldrig se föräldrar, syskon, vänner mer. Man mister alla på en gång.

Nej, Kristina lär sig aldrig engelska. Och trots sin kärlek till Karl-Oskar och barnen, går det inte en dag i det Nya Landet utan att hon längtar hem.

Denna hemlängtan gestaltar Benny Andersson med symfonisk folkmusik. Det är just hans kärlek till den svenska folkmusiktraditionen som fick honom att välja Mobergs berättelse, skriver han i Bortom en vid ocean: ”Hela den här historien är så förknippad med jordens folk, det är vanliga bönder som bestämmer sig för att göra storslagna saker. Sådan är folkmusiken”.

Men kom
Vi öppnar alla grindar
Kom
Ja, vi bereder väg
Kom till mig alla
Och världen ska förändras av det märkliga som händer
Men kom
Vi öppnar alla grindar
Kom
Ja, vi bereder väg
Kom till mig alla
Vårt äventyr ska leva kvar i sagor och legender

Plötsligt lättar den småländska stenen från scengolvet – den svävar - upp - mot himlen. Och genom scengolvet skjuter det mogna vetet i det bördiga Amerika.

När den första euforin över att det ändå var en bra ide att göra musikal av Utvandrarna hade falnat, så uppstod många tankar – hade inte alla redan läst böckerna eller sett filmerna? Det var inte förrän Benny Andersson insåg att ingen faktiskt ännu hade hört musiken, som det gick att komma vidare. Det skriver han i programbladet till 2015 års uppsättning.

– Det var ett stort kliv, tycker jag. Jag har kommit över det nu men respekten för Vilhelm Moberg var så otrolig. Man ville ju inte peta på någon annans bästa, största, finaste – vårt national arv. Ska jag, Björn och Carl-Johan, fixa det till något som vi vill göra. Det är jävligt förmätet, säger Benny Andersson.

2 000 sidor skulle bli en föreställning på tre timmar. Uppdraget att skriva manus gick först till Carl-Johan Seth, men sammarbetet skar sig och Lars Rudolfsson och Jan Mark fick ta över – de står också som upphovsmän till manuset efter att saken prövats i domstol och parterna förlikats.

– Det är när man går ifrån den dialog som finns i böckerna som problemen kommer fram vilket språk man egentligen ska använda. Man kan inte, om man ska uttrycka sig poetiskt, uttrycka sig på det sättet som ”jag tyar inte”. Det räcker liksom inte – i en musikal måste de få en dimension till, säger Björn Ulvaeus. 

Björn Ulvaeus läste böckerna två gånger innan han under den tredje läsningen vågade skissa på en möjlig bearbetning. Resultatet blev en glänsande prosa, där ”varje stavelse i folkmyllret polerats som det finaste astrakanäpple”, som Camilla Lundberg skrev i sin recension av premiären i Expressen 1995. 

På något vis är det som om den oskrivna musiken alltid finns, men att jag måste spela hela tiden för att komma åt den, skriver Benny Andersson i Bortom en vid ocean. Han vet hur det känns när han har gjort något bra. Som Du måste finnas.

Kristina är ensam på scenen. Bara hon. De många graviditeterna – åtta till antal –har tärt på hennes kropp. Hon har förlorat ett barn. Ännu ett och hon dör, säger doktorn. Finns Gud verkligen, frågar hon sig.

Nej, Du måste finnas. Du måste, jag lever mitt liv genom Dej.
Utan Dej är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav.
Du måste finnas. Du måste, hur kan Du då överge mej.
Jag vore ingenstans
vore ingenting om Du inte fanns.

Kristina övervinner sitt gudstvivel, precis som hennes och Karl-Oskars kärlek övervinner allt, men de varken kan eller vill avstå från varandra. Återigen är Kristina en välsignad kvinna. Men hon blir allt sämre.  Tätt ihopslingrad med sin älskade, möter hon slutet - på Amerikas vida fält, i månljusets sken.

Den lyser dej väg, en gång ska vi mötas åter
Beskyddet av en ängel som står vakt
Det vet du att jag har
Jag vill att du ska minnas vad jag sagt
Jag är i gott bevar

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Klassikern
Fre 15 sep kl 08:00(9:32 min)
Klassikern
Lör 09 sep kl 20:50(9:55 min)
Klassikern
Fre 01 sep kl 08:00(9:53 min)
Klassikern
Lör 26 aug kl 20:50(9:55 min)
Klassikern
Fre 23 jun kl 08:00(9:28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".