Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Campbell dödar det han älskar
Tor 14 jan 2016 kl 05:02
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
William Campbell, Nobelpristagare i medicin, ligger bakom upptäckten av läkemedlet ivermektin mot parasiter. Och hans stora passion för rundmaskar märks på övervåningen i det röda huset nära Boston.

William Campbell älskar parasiter, men har ägnat hela sitt liv åt att försöka döda dem. Han lyckades tillsammans med Satoshi Omura i Japan, testa en jordbakterie som de renade fram till antiparasitmedlet ivermektin. Medlet har hjälpt miljontals människor som har drabbats av den typ av rundmaskar som kan leda till flodblindhet eller elefantiasis.

Men det var inte en självklarhet att hans arbetsgivare, läkemedelsbolaget Merck, skulle skänka bort läkemedlet till de fattiga. Själv menar William Campbell att han inte alls var den som övertalade ledningen. Samtidigt minns han ingenting av mötet, där han första och enda gången flögs in med helikopter till bolagets högsta ledning för att berätta om hur medlet fungerade.

Han bor i North Andover några mil norr om Boston. Där har han sin lilla ateljé där han avbildar parasiter precis som de ser ut, enligt honom själv. På tavlorna målar han parasiterna naivistiskt som blommor i vaser. Han menar att han enbart sätter färg på dem, och befriar dem från sin färglöshet i mikroskopen.

Även om han älskar parasiter ägnar han sig åt annat också. Tre gånger i veckan träffar denne 85-årige nobelpristagare sina pensionärskompisar, och spelar pingis tillsammans. Det räknas poäng och kivas om vems tur det är att serva. Allra svårast är det när en förlorad boll inte hinner fångas upp på studs utan börjar rulla på golvet och man måste böja sig ned.

Programmet är en repris.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".