Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Psykobabblarna: Mental pseudoträning
Tor 14 jan 2016 kl 12:10
Del 3 i serien Psykobabblarna. Om hur Riksidrottsförbundet under nästan tio års tid utbildade landslagstränare och elitidrottare i idrottspsykologi baserad på pseudovetenskapen kommunikologi.

Hundratals elitidrottare och landslagstränare har gått Riksidrottsföbundets utbildningar i idrottspsykologi. Där har de fått lära sig felaktigheter om hur kropp och hjärna samverkar.

Före detta landslagstränaren inom boxning, Katrin Enoksson, började gå Riksidrottsförbundets kurs i idrottspsykologi baserad på kommunikologi.

När hon började ställa kritiska frågor blev hon avrådd från att fortsätta utbildningen.

Peter Mattsson är verksamhetschef för idrott på Riksidrottsförbundet och är noga med att säga att förbundet sedan 2012 inte längre ger kurser baserade på pseudovetenskap. Han försvarar dock att så har skett, och kan ske igen, med att "det ligger i elitidrottens natur att testa metoder som ännu inte prövats av vetenskapen".

Kommunikologins grundare, Truls Fleiner och Jorun Sjöbakken, säger att de utbildat över tusen svenska idrottare i kommunikologi.

Flygsportförbundet och dess ordförande Bengt Lindgren var motståndare till att Riksidrottsförbundet ville ta bort kommunikologikurserna. Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att kommunikologin har en förenklad syn på det mänskliga psyket och en stark tilltro till enkla metoder som modern idrottspsykologisk forskning tar avstånd ifrån.

Stefan Söderfjäll, doktor i psykologi, säger att en upplevd känsla av att en metod ger en positiv effekt inte är bevis nog för att metoden faktiskt fungerar. Psykologen Fredrik Sandin vittnar om hur elitidrottare som han behandlat för depressioner blivit sämre efter att först ha behandlats utifrån kommunikologiska idéer.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".