Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Spaning efter påstått vätebombsprov
Fre 15 jan 2016 kl 12:10
Enligt nordkoreanska myndigheter har landet utfört en provsprängning av en vätebomb, men stämmer det? Ett nätverk av forskare runtom i världen söker sanningen. Några av dem finns på svenska FOI.

Nyligen utförde Nordkorea vad de hävdar var en provsprängning av en vätebomb, ett vapen som använder fusion och kan ha en mycket större sprängkraft än en fissionsdriven atombomb.

Att en stor explosion har skett är tydligt, men det är ännu oklart vad som sprängdes. För att få svaret krävs data som kan koppla explosionen till utsläpp av radioaktivitet. Det berättar Anders Ringbom som är forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och som arbetar med att upptäcka provsprängningar av kärnvapen.

Det svenskutvecklade systemet SAUNA används runt om i världen för att spåra radioaktivt xenon i luften, och Anders Ringbom hoppas att vädret ska hjälpa forskarna samla in ädelgasen från provsprängningen.

Om det lyckas kanske vi kan få svaret på om det var en vätebomb som exploderade. En sådan kan byggas för att få betydligt större explosionskraft än den som fanns i atombomberna som fälldes under andra världskriget, berättar Martin Goliath som är chef på enheten för kärnvapenfrågor på FOI.Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".