Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Kulturarv
Lör 30 okt 2010 kl 17:00
Sedan valet har kulturarvet varit en laddad fråga, även i Sverige. Folkdansare och hembygdsföreningar har tydligt demonstrerat sin ovilja att bli omfamnade av Sverigedemokraterna och deras nationalistiska... kultursyn. Och i ett mångkulturellt samhälle blir idén om ett kulturarv problematisk: vems kulturhistoria är det till exempel som ska skildras på våra museer och på vilka grunder?

I Danmark har man sedan början av 2000-talet börjat arbeta politiskt och målmedvetet med att definiera ett gemensamt, danskt kulturarv - bland annat genom att lansera en lista över särskilt värdefulla konstverk och kulturella bedrifter - en kulturkanon. Men skapar det trygghet och gemenskap i det danska samhället, eller tvärtom splittring? Kosmos Mårten Arndtzén begav sig till en av den danska kulturens verkliga högborgar, Nationalmuseet i Köpenhamn tillsammans med historikern Bernard E Jensen.

Vad spelar då kulturen för roll i de nya nationerna i Europa? Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin har besökt Serbien som både är ett nytt och gammalt land med anor långt ned i det medeltida. Men var gränserna ska gå för det nya Serbien är en känslig fråga som det inte råder konsensus om varken med grannländerna eller EU. Däremot är man i Serbien överens om att kulturen spelar en stor roll i skapandet av en ny  nationell identitet. Frågan är bara vad som ska visas när de största museerna har varit stängda i flera år.

Ett komplicerat förhållande till nationalstaten och hur man ska handskas med sitt förflutna, brottas många före detta diktaturer med. Länder där det förväntades att ledaren fanns synlig i det offentliga rummet på piedestaler, i gatunamn och byggnader. I forna Sovjetunionen började bortstädningen av sovjetiska symboler direkt efter imperiets upplösning för snart 20 år sedan. Men här finns också fortfarande platser där väldigt lite gjorts för att sopa igen spåren. Särskilt i Ryssland pågår idag en strid om historiska symboler i det offentliga rummet. Sveriges Radios Moskvakorrespondent Fredrik Wadström rapporterar.

Och så har Kosmos Anneli Dufva gjort en spaning om hur den svenska nationalscenen Dramaten, där alla de kända skådespelare och regissörer som arbetat där under åren med Ingmar Bergman i spetsen, har stor rätt till epitetet svenskt kulturarv, men hur det till stor del är präglat av mötet med den amerikanska dramatiken.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".