Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Thella Johnson om Polen: När vet man om demokratin är hotad?
Tis 22 dec 2015 kl 10:00
Utrikeskrönikan tisdagen den 22 december 2015. Stockholm

En kväll för precis en vecka sedan rusade jag in på ett hotell i den polska huvudstaden Warszawa för att komma undan regnet och spela in en telefonintervju med Polens utrikesminister. Han hade ringt upp från sitt ämbetsrum där han satt och gick igenom papper och äntligen hade tid att prata. Jag frågade om han kunde vänta tio minuter, sedan sprang jag in och förbi hotellreceptionen, in i hissen som jag visste saknade kortläsare och spärrar för objudna gäster, och åkte upp till nionde våningen.

Där satte jag mig på heltäckningsmattan i korridoren, riggade bandaren, satte på högtalartelefon på mobilen och ringde upp utrikesministern. Hotellstäderskor och gäster gick fnissande förbi mig där jag satt regnblöt i håret och arbetade på full display.

För den som besöker Polen just nu är det ingen tvekan om att landet är en vibrerande demokrati med yttrandefrihet där journalister kan verka fritt och där medborgare kan demonstrera på gatorna utan att riskera repressalier från staten.

Men är det här klimatet på väg att ändras?

Dagen före min improviserade hotellintervju hade jag besökt dagstidningen Gazeta Wyborczas redaktion, där banderoller ännu hängde kvar på fasaden med texten "konstitution utan censur", efter att tidningen bemött en nationalistisk demonstration mot deras journalistik, ordnad av anhängare till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Medarbetarna på Gazeta Wyborcza är oroade för vad som händer med det fria ordet i Polen om den nya PiS-regeringen lyckas genomföra sin planerade mediepolitik där public service ska bli vad regeringen kallar en "nationell kulturinstitution" och där det talas om att begränsa möjligheten för tidningar med utländsk finansiering att verka i Polen.

Den nya utrikesministern Witold Wasczykowski sade till mig att han var förbluffad över all oro i Polen och i omvärlden efter valet i höstas, då hans parti vann stort och nu har egen majoritet i parlamentet.

- Det är fördomsfulla komentarer från EU-politiker som är missnöjda med att Polen inte ser ut som Tyskland eller Sverige. Demokratin är inte hotad i Polen. Och det finns förresten inte en enda giltig modell för demokrati i Europa. Det är olika i Tyskland, Sverige, Schweiz, Polen eller Ungern, sa han.

Jag frågade vad han tycker om beskrivningarna av hans parti som bakåtsträvande och ultrakonservativt.

- Och vad är det för fel med att vara ultrakonservativ, kastade han genast tillbaka. Jag tror att EU och den europeiska pressen för länge har präglats av vänsterkrafter. Det är därför den här sortens beskrivningar har fått fäste. Vi vill bara balansera upp och rätta till Polens position i EU och föra in lite fasta värderingar som länge har saknats.

Det kan lätt bli en sorts tunnelseende i media när något oväntat händer i politiken. Personfixering, vänster-högerfixering, fixering vid ett partis konstiga namn. Fokus på allt annat än vad som konkret händer politiskt.

Men när exakt vet man om demokratin är hotad, i Polen, Sverige, Schweiz, Tyskland eller Ungern?

I Polen är det nu många som önskar att vi ska fokusera mer på det som faktiskt händer, och mindre på epitet som ultrakonservativ, höger eller vänster. Det önskar inte bara regeringen själv, utan även oppositionen och inte minst de polska journalistkollegorna.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
När kyrkan fylls av familjen: Ekots Lotten... Igår kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 23 januari 2018. Bogotá

Utrikeskrönikan den 23 januari 2018. Bogotá

Regnbrist ett straff från Gud: Ekots Johan-Mathias... Mån 22 jan kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönika den 22 januari 2018. Saudiarabien.

Utrikeskrönika den 22 januari 2018. Saudiarabien.

Macron använder kulturen i diplomatin: Ekots... Fre 19 jan kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018. Paris.

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018. Paris.

En sång om hjälp från Jemen: Ekots Johan Bergendorff... Tor 18 jan kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Snowday – ett lagom stort amerikanskt snökaos:... Ons 17 jan kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".