Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Ett avsnitt från Släktband
Majestätsbrott
Mån 25 okt 2010 kl 11:00
Majestätsbrott

Att angripa makten eller att begå ett så kallat majestätsbrott var ett av de allra grövsta brott man kunde göra sig skyldig till under 1700- och 1800- talen.

En dödsdömd fånge som kräver att få bli avrättad och en kung som riskerar att bli dömd för majestätsbrott. Veckans Släktband handlar om majestätsbrott, en dramatisk åtalspunkt som fört med sig många sorglustiga ingredienser.

Anders Lindeberg hette mannen dömdes till döden efter att ha kommit på kant med kungen, och som till slut slängdes ut ur fängelset , som noggrant reglades på insidan. på Riksarkivet finns mängder av arkivhandlingar som vittnar om hans angrepp mot Kunglig Maj:t, berättar arkivarien Anna- Karin Hermodsson.

Att kung Adolf Fredrik riskerade att bli dömd för majestätsbrott, beror på att begreppet ”majestät” omfattade hela statsapparaten, och där fanns det gott om folk att stöta sig med.

Läs mer och kommentera:

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Släktband
Släktband
Mån 23 jan kl 10:35(24 min)
Släktband
Mån 16 jan kl 10:35(24 min)
Släktband
Mån 09 jan kl 10:35(24 min)
Släktband
Mån 02 jan kl 10:35(23 min)
Släktband
Mån 26 dec 2016 kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".