Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Afghanistan: tre decennier av krig
Ons 20 okt 2010 kl 14:00
Debatten om Afghanistan - för trettio år sedan och idag är temat för dagens Obs. När landet diskuterades i Obs För trettio år sedan handlade det om hur hur den nordiska länderna skulle förhålla sig till... motståndsrörelserna. Idag stöder Svenska FN-förbundets ordförande den svenska militära närvaron i landet.

Hur lät debatten om Afghanistan för trettio år sedan - i Obs 1987?  Sovjet var på väg att lämna landet och frågan var hur de nordiska länderna skulle förhålla sig till den afghanska motståndsrörelsen. På många sätt liknade situationen den vi har idag; man stod inför en splittrad mostståndsrörelse där det ingick religiösa fundamentalister och knarksmugglare, samtidigt som många afghaner befann sig i akut nöd i ett land i kaos. Ingen av debattörerna snuddade dock vid tanken att Sverige skulle engagera sig militärt i Afghanistan för att stödja en demokratisk utveckling.

Vi hör Knud Vilby, Stefan Lindgren och Per Ola Moström.

Debatten som förs om Afghanistan idag handlar om det är rätt av Sverige och NATO-koalitionen att behålla sina trupper i landet, och vad som är den bästa vägen ut ur det kaos landet nu befinner sig i. En som stödjer den militära närvaron är Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet. Han menar att problemet inte är insatsen i sig - utan att den inte genomförs tillräckligt kraftfullt.

Länk:

Artikel i Information med faktaruta Vem är taliban?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".