Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Berömmelsens kulturhistoria
Mån 18 okt 2010 kl 14:00
Varje dag kan vi läsa i tidningarna om olika kändisars förehavanden, men våra dagars kändisdyrkande är inget nytt fenomen, det har pågått länge även på våra museer. Runt förra sekelskiftet skapade Nordiska... Museets grundare Artur Hazelius en omfattande samling av föremål från kända och framstående svenska män och kvinnor, och i samlingarna finns sådant som Esaias Tegnérs glasögon och Karl XV:s kalsonger. En som intresserar sig för den här tidiga kändiskulturen är etnologen Andreas Nyblom, som i ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan om vilka symboliska värden som vi tillskriver föremålen. Dessutom vänder vi blickarna österut. Kina har ju åter kommit i rampljuset i och med Nobels fredspris, men trots att landet sedan några årtionden öppnat sina portar mot omvärlden så är det ofta så vi tänker på Kina, som en diktatur som förföljer oliktänkande. Det brukar ju sägas att en bild säger mer än tusen ord, så vad speglas då för samhällsutveckling i modern kinesisk film? En som både fascinerats och imponerats är Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs Universitet. Han säger att innan vi sätter oss och tittar på kinesisk film, så måste vi göra oss av med våra vanföreställningar och förutfattade meningar om vad Kina är. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".