Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hopp om nya organ från 3d-skrivare
Mån 18 jan 2016 kl 12:10
Många hoppas att vi i framtiden ska kunna skriva ut framtidens organ med hjälp av 3d-skrivare. Men det krävs tvärvetenskapliga samarbeten för att nå dit.

Redan i dag används 3d-skrivaren för att ta fram höftproteser till patienter. Läkare har också kunnat hjälpa små barn med luftvägsproblem genom 3d-utskrivna luftvägsskenor.

Forskare hoppas att patienter i framtiden ska få konstgjorda organ, antingen med hjälp av traditionell 3d-printingteknik eller 3d-bioskrivare. Men det krävs tvärvetenskapliga samarbeten för att nå dit.

Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds universitet, berättar hur traditionell 3d-printing kan användas inom regenerativ medicin. Tillsammans med Rajni Hatti Kaul, professor inom bioteknologi, vill han ta fram nya smarta material som kan användas för att ta fram byggställningar formade som organ som sedan kläs i patientens stamceller.

Paul Gatenholm, professor inom biopolymerteknik, skriver ut öron, brosk och hud med hjälp av 3d-bioprinting där organen skrivs ut med ett biobläck som innehåller mänskliga celler. Men fler forskningsområden behöver engagera sig i den här tekniken för att göra framsteg, menar Paul Gatenholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".