Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur måndag 18 januari
Mån 18 jan 2016 kl 13:00
Premiär för P1 Kultur. Vi tar ett grepp på konstnärerna Paul Klee och Ivan Aguéli, som paras ihop av Moderna museet. Dessutom: Guldbaggespekulationer och Klassikern om Aniara.

NY SAJT: P1 Kultur -podd. Här hittar ni ett poddat urval ur P1 Kultur

Paul Klee hör till de konstnärer från 1900-talet som är i luften just nu. Han var enormt produktiv. Och skrev dessutom mycket om sin syn på konst. Hittade en egen väg in i modernismen och det abstrakta måleriet.

En mänskligare, mjukare röst i en tid av politisk oro och militär upprustning. Hans måleri var aldrig lika stramt och rent som de andra Bauhauskonstnärer han jobbade tillsammans med.

Just nu visas Paul Klee på Moderna Museet i Stockholm tillsammans med den svenske konstnären Ivan Aguéli. En konstnär också han rörde sig lite vid sidan av samtiden. Det blir reportage och fördjupande samtal i P1 Kultur på måndag, klockan 13.

Recension. Cecilia Blomberg om Klee/Aguéli-utställningen på Moderna Museet

P1 Kultur sänds fem dagar i veckan. Varje vecka får lyssnarna ta del av kritiksamtal, längre reportage, internationell kulturdebatt, film och tv. P1 Kultur kommer också bevaka och kommentera dagsaktuella händelser och göra större tematiska satsningar.

Programledare är Måns Hirschfeldt, Mona Masri och Roger Wilson, som kommer att lotsa lyssnarna genom det nya programmet med sina personliga perspektiv:

– Jag tror vi kan kombinera det som radio är så bra på, att både fånga det som virvlar upp i stunden och sätta det i ett sammanhang, men lika ofta stanna upp och se de långa linjerna och ha kunskapen att skildra dem. Och rita om dem när det behövs, säger Måns Hirschfeldt.

 – Vi kan vara mer flexibla, snabbare och mer aktuella med P1 Kultur, menar Roger Wilson. Även kulturjournalistiken måste hänga med i samtidstempot, och göra analyser och ge sammanhang.

– Med P1 Kultur blir det lättare för lyssnaren att hitta och ta del av Sveriges Radios kulturbevakning, som blir mer sammanhållen konstaterar Mona Masri.

Programmet kommer självklart finnas för direkt- eller efterhandslyssning digitalt, och ett särskilt urval av innehåll kommer också finnas i ett poddflöde.

Programmet sänds två dagar i veckan från Malmö och tre dagar från Stockholm, och har även fasta medarbetare i Luleå, Umeå, Göteborg och Jönköping. Sedan tidigare sänder också Kulturnytt från både Göteborg och Stockholm och programmet OBS från Malmö.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt
Kulturnytt
Kulturnytt
Fre 22 sep kl 18:09(5:00 min)
Kulturnytt
Fre 22 sep kl 15:45(9:56 min)
Kulturnytt
Fre 22 sep kl 13:02(8:01 min)
Kulturnytt
Fre 22 sep kl 07:46(9:00 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".