Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Laviner - faran finns i mänskligt beteende
Ons 20 jan 2016 kl 12:10
Flera har redan omkommit i laviner i år. Inte sällan är det mänskligt beteende som sätter snömassorna i rörelse. Men genom att lära sig mer om psykologi kan skid- och skoteråkare minska risken.

Med snö och skidåkning kommer dessvärre också lavinerna. I franska alperna dog fem soldater i en lavinloycka i början av veckan, och bara några dagar före det omkom flera barn när en skolklass hamnade i en lavin.

Även i Sverige dödas 2-3 personer laviner varje år. För att få ner den siffran sjösatte Naturvårdsverket häromdagen webbplatsen lavinprognoser.se där man varje dag kan se hur risken ser ut i ett visst område.

Men det hjälper föga om människor fortsätter att söka utmaningar utanför pisterna.

Därför ägnar sig lavinforskare allt mindre åt snö och allt mer åt psykologi och beteende, för det verkar vara det enda, förutom lavinryggsäckar, som minskar risken att dö i en lavin.

Andrea Mannberg, Maria Hedberg och Stefan Martin utlöste en lavin i Kittelfjäll i februari 2014. De tre vännerna hade gjort hundratals turer i fjällen och kunde mycket om snö och laviner. Trots detta hände det.

– Det är till och med så att just att de är erfarna statistiskt ökar risken för att hamna i en lavin, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå tekniska universitet.

Forskningen om laviner handlar, både internationellt och i Sverige, nu allt mindre om snö och i stället allt mer om mänskligt beteende och risktagande. Laviner är ju alltid en fara, men hur stor risk de medför för oss skidåkare beror på hur vi kan hantera risk och riskbedömning, menar forskarna.

I programmet, som är en repris från 2015, medverkar offpist-skidåkarna Andrea Mannberg, Maria Hedberg och Martin Stefan samt Stefan Mårtensson, doktorand vid Luleå tekniska universitet och Johan af Ekenstam, pistör.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".