Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Att skapa en dynasti
Tor 21 okt 2010 kl 13:20
För 200 år sedan landsteg Jean Baptiste Bernadotte i Helsingborg. Kort därefter skulle han installera sig som kronprins och under namnet Karl XIV Johan såsmåningom krönas till kung i Sverige. Men hur lyckades... Bernadotte skapa en stabil grund åt sin ätt i detta nordliga rike? Vilka metoder använde kungen för att etablera sin makt och vinna folkets hjärtan? Vetenskapsradion Historia träffar två av forskarna bakom en ny antologi om Karl XIV Johan. - Jean Bernadotte var en mästare på att använda dåtidens medier för att skapa myten om sig själv, berättar Nils Ekedahl, retoriker vid Södertörns högskola. - Han navigerade skickligt, i en tid av revolutioner, för att etablera sin ätt på den svenska tronen, och idag är Bernadotteätten en av Europas äldsta kungahus, berättar Mikael Alm, historiker vid Uppsala universitet. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också, detta Bernadottejubileumsår, den nya kokboken ”Bernadotte: mannen, myten, maten” av bland andra Annika Grälls. En av Karl XIV Johans favoritingredienser var svamp, och i programmet tillagas en soppa på den svamp som fått hans namn, Karl Johansvampen. - Karl XIV Johan var mycket modern i sin matkultur, och ville ha lätta rätter inspirerade av det vi idag skulle kalla GI, berättar författaren Annika Grälls. Programledare är Tobias Svanelid. RECEPT PÅ POTAGE DE CÈPES ur kokboken Bernadotte: Mannen, Myten, Maten 4 portioner 200 g champinjoner 200 g Karl Johansvamp 2 schalottenlökar persilja smör till stekning 1 burk crème fraiche med Karl Johansvamp, citron och timjan 1 dl grädde 1 dl mjölk 2 msk kantarellfond salt och peppar filodeg och ägg till pensling Hacka svampen och löken. Fräs dem i smör i kastrull. Ta bort ¼ och blanda med persilja. Spar till filodegsknytena. Tillsätt creme fraiche, grädde, fond och mjölk till den kvarvarande svamp- och lökblandningen och låt koka upp. Mixa sedan soppan slät. Krydda. Till filodegsknytena: klicka den svalnande svampblandningen på filodegen i ark av 5 x 5 cm storlek. Pensla kanterna och tryck ihop till paket. Pensla paketen och grädda i ugnen på 225 grader i 5 minuter. Servera soppan, gärna i buljongkoppar, och lägg försiktigt i filodegsknytena precis innan servering.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".